България и Румъния започват едновременни предпроектни проучвания на петте локации

...
България и Румъния започват едновременни предпроектни проучвания на петте локации
Коментари Харесай

България и Румъния започват проучвания за пет нови моста над Дунав

България и Румъния стартират едновременни предпроектни изследвания на петте местоположения от двете страни на Дунав за създаване на нови мостове. За румънската страна драгирането (изкопаването) на Дунав е приоритет. Това оповестиха през днешния ден от Министерство на превоза.

Припомняме, че концепцията за цели пет нови моста бе стартирана при започване на мандата от министър Николай Събев, който бе съществено окарикатурен по тематиката в обществените мрежи.

" Българската страна ще отговори съответно на това, като още от 20 юни Изпълнителна организация " Проучване и поддържане на р. Дунав " (ИАППД) стартира драгиране на реката със лични средства, а до една седмица ще обявим и социална поръчка за драгажни действия ", съобщи през днешния ден Събев.

От румънска страна работната група е водена от Сорин Гриндяну, вицепремиер и министър на превоза и инфраструктурата. Българската делегация беше придружавана от изключителния и пълномощен дипломат на Република България в Букурещ Н.Пр. Радко Влайков.

Министър Събев съобщи, че е обезпечено финансиране за удълбочаване на Дунав в размер на 15 млн. лв..

" Документацията е готова и към този момент е изпратена в Агенцията за публични поръчки за прелиминарен надзор, а средствата са разпределени за 3-годишен интервал ", уточни още Събев.

По отношение на общия план Fast Danube Събев и Гриндяну се схванаха до края на 2022 година обща работна група да приготви взаимния план за финансиране от Европейска комисия на набелязаните инженерни ограничения по реката.

Министър Събев осведоми румънския си сътрудник, че България има цялостна подготвеност за стартирането на фериботната връзка Русе-Гюргево и предложи да се прави общ граничен надзор в Русе, до момента в който в Гюргево се основат нужните условия за това. Вицепремиерът Гриндяну пое ангажимент да спомага пред локалните управляващи за ускорение на дейностите в Гюргево.

Българската страна е планувала да стартира ремонт на своята част от Дунав мост I през юли, което от позиция на румънската делегация може да сътвори съществени проблеми за туристическите и комерсиалните потоци. Министър Събев ще разиска въпроса с вицепремиера Гроздан Караджов, с цел да може да се възнамерява времето за ремонт по този начин, че трафика сред двете страни да се затрудни в минимална степен.
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР