България и Румъния трябва да оказват по-голям натиск върху австрийското

...
България и Румъния трябва да оказват по-голям натиск върху австрийското
Коментари Харесай

Балкански Шенген: Един от авторите на идеята пред Euronews България

България и Румъния би трябвало да оказват по-голям напън върху австрийското държавно управление за влизането си в Шенген. Това съобщи румънският евродепутатът Влад Георге в ефира на Euronews България. Според него няма никакъв прогрес в цялостния Шенген, който е бил обещан на страната ни. 

„ Така че това значи, че би трябвало да стартираме да работим по нещо сред нас, тъй като в случай че не можем да се отървем от опашките от Румъния и Унгария и така нататък, може би ще се отървем от опашките сред Румъния, България и Гърция, които ще стават все по-големи през лятото “, счита евродепутатът.

 
Всички споделят, че има юридически проблем. Този дребен Шенген, който се продава на обществеността, на нас, на Румъния и на България, той в действителност не съществува, тъй че това е най-хубавият мотив за нас да кажем- Вижте, в случай че Вие сте измислили нещо във Ваш интерес, което по принцип значи по-малко от половината Шенген, то това значи, че ние също можем да измислим нещо в наша изгода, а точно нашия мини Шенген. Така че няма действителни правни проблеми, просто липсва политическа воля.
Влад Георге, евродепутат

По пътя към Шенген се роди концепцията за дребен „ балкански Шенген “. Инициативата е на няколко депутати от групата на либералите " Обнови Европа ", които считат, че е изцяло реалистично България, Румъния и Гърция да отворят между тях сухопътните граници още това лято. Окончателното решение би трябвало да се вземе най-късно през март, с цел да може границите да паднат за началото на летните пътувания. 

Съвсем основателно трите балкански страни са съществено ощетени от противоправното държание на Австрия, която лимитира влизането на България и Румъния в Шенген, макар че Европейска комисия от дълго време и неведнъж е открила, че двете страни дават отговор на всички условия за влизане в Шенген. А отпадането на граничния надзор за двете изпълнили изискванията страни е несамо право, само че и обвързване по силата на основополагащитедоговори на Европейски Съюз. То е и обвързване на всички останали страни членки и на Европейски Съюз, и на Шенген. Гръцки и румънски евродепутати за " балкански Шенген ",които предложиха да се отстрани контролът по сухопътните граници сред България, Гърция и Румъния.

Вижте изявлението на Камелия Колева с румънския евродепутат Влад Георге  - един от най-активните евродепутати по тематиката за приемането на Румъния и България в Шенген. Toй се опълчи и на концепцията за разделянето на двете страни, прокраднала се в някои политически кръгове в Букурещ. 
Източник: euronewsbulgaria.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР