България и Румъния стават членки на Шенгенското пространство от 31

...
България и Румъния стават членки на Шенгенското пространство от 31
Коментари Харесай

ЕК обеща да продължи дискусиите за пълноправното приемане на България и Румъния в Шенген, но румънците остават недоволни

България и Румъния стават членки на Шенгенското пространство от 31 март. От тази дата шенгенските правила (включително тези, свързани с издаването на шенгенски визи) ще се ползват и в двете страни, а контролът по вътрешните въздушни и морски граници ще бъде отстранен, заяви представителството на Европейската комисия в Румъния. Но огромна част от румънските жители остават недоволни. По-голяма част от тях са превозвачи. " Проблемите на сухопътните граници остават ", декларират те.

Това съставлява казусът, който множеството от тях слагат преди всичко в листата с недоволствата си към държавното управление в Румъния. По данни на румънските превозвачи товарните коли чакат до 11 дни за влизане в Румъния от Украйна, над 5 дни за влизане в Румъния от Молдова и до 36 часа за влизане в страната от България. В същото време времето за овакантяване на страната през митниците в западната част на страната се усилва до 72 часа заради проблемите с претеглянето на стоките и възбраните за пренос през Унгария през почивните дни.

От 31 март тези проблеми ще си останат, а Европейската комисия дава обещание да продължи полемиките за пълноправното влизане на Румъния и България в Шенген.

" Присъединяването към Шенгенското пространство на двете страни членки, реализация на историческото решение на Съвета от декември 2023 година, носи доста разширение на най-голямата обща зона в света без надзор на вътрешните граници, повишавайки нейната прелест ", показват от Европейска комисия.

Председателят на Европейската комисия и други членове на изпълнителната власт на Европейски Съюз приветстваха и поздравиха двете страни за това достижение и дадоха уверения, че полемиките в границите на Съвета ще продължат и тази година за унищожаване на контрола и по вътрешните сухопътни граници.

" Утре означаваме значима дата: България и Румъния се причисляват към Шенгенското семейство. Приветствам премахването на контрола по вътрешните въздушни и морски граници. Това е огромен триумф и за двете страни. И исторически миг за Шенгенското пространство - най-голямата зона за свободно придвижване в света. Заедно построяваме по-силна и по-обединена Европа за всички наши жители ", съобщи ръководителят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен, представена в прессъобщение, оповестено от нейното посланичество в Румъния.

От своя страна Маргаритис Схинас, вицепрезидент за поощряване на нашия европейски метод на живот, съобщи, че " присъединението на Румъния и България укрепва Шенгенското пространство, толкоз емблематично за нашия европейски метод на живот, в интерес на вътрешния пазар, стопанските системи и европейските жители на всички места. Той поздрави двете страни за упоритата работа и за това достижение " освен справедливо, само че и прекомерно дълго чакано " и удостовери, че " ще продължим да вървим напред дружно ".
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР