България и Румъния подготвиха съвместен проект за подобряване на корабоплаването

...
България и Румъния подготвиха съвместен проект за подобряване на корабоплаването
Коментари Харесай

България и Румъния с общ проект за удълбочаване на Дунав на стойност 230 млн. евро

България и Румъния приготвиха взаимен план за възстановяване на корабоплаването по Дунав. Проект FAST Danube 2, който беше подаден за финансиране от Механизма за свързване на Европа, планува осъществяване на инженерни ограничения в общия сектор на реката, които ще подобрят изискванията за мореплаване и сигурността на трафика.

„ Само за няколко месеца започнахме действителни дейности по два основни плана с Румъния, които в продължение на години са били единствено положително благопожелание ", акцентира министър Гвоздейков при подписването на документите. По думите му с помощта на мощната политическа воля и разговор сред държавните управления на България и Румъния, двете страни работят интензивно за възстановяване на транспортната съгласуваност в Дунавския район. „ Тази инвестиция е значима, тъй като ще направи реката плавателна 340 дни в годината, вместо досегашните 280, а това е от голяма изгода за бизнеса ", подчертава Гвоздейков.

Министерството на превоза и известията на България и Министерството на превоза и инфраструктурата на Румъния подадоха взаимна апликационна форма пред Европейската изпълнителна организация за климата, инфраструктурата и околната среда. Индикативната стойност на плана е 230 млн. евро, като размерът на безвъзмездната финансова помощ е до 85%. Очаква се през юли 2024 година да станат ясни резултатите от оценката на плана.

Координатор от румънска страна е Речна администрация на низък Дунав, Румъния. От българска страна, сътрудник е Изпълнителна организация „ Проучване и поддържане на река Дунав ".
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР