България и Република Северна Македония подписаха в София двустранния протокол,

...
България и Република Северна Македония подписаха в София двустранния протокол,
Коментари Харесай

София и Скопие подписха ключов протокол, част от преговорната рамка за еврочленство на РСМ

България и Република Северна Македония подписаха в София двустранния протокол, който е част от преговорната рамка за еврочленство на югозападната ни съседка. Подписите си под документа сложиха външните министри на двете страни Теодора Генчовска и Буяр Османи, ден откакто Народното събрание на Северна Македония одобри по този начин нареченото френско предложение за разрешаване на тежкия спор сред България и РСМ, с което бе разчистен пътят за началото на договарянията на Скопие с Европейски Съюз.

" В днешната среща, извънредно потребна, беше регистриран напредъкът във всички секторни групи, които са 5 на брой. Това, което би трябвало да се направи оттук нататък, е на база на постигнатите съглашения, договорености, е към този момент те да бъдат претворени на процедура, което е извънредно сериозен ангажимент и на двете страни. Станахте очевидци през днешния ден на подписването на втория протокол сред Република България и Република Северна Македония. Експертите от Министерство на външните работи остават в подготвеност да продължат взаимоотношението на равнище работни групи с сътрудниците от Министерство на външните работи на РСМ. България е страната, която най-силно поддържа евроинтеграцията на РСМ и Албания. Пожелаваме им триумф по пътя, по който от дълго време желаят да поемат ", съобщи Генчовска след подписването, което се състоя след второто съвещание на Съвместната междуправителствена комисия на България и РСМ.

Съдържанието на този протокол няма да бъде публикувано през днешния ден – това се чака да стане идните дни, евентуално след утрешното съвещание на непрекъснатите представители в Европейски Съюз в Брюксел.

В документа, състоящ се от към 10 страници, попадат съответни ограничения и периоди, най-много изчистване на историческите разногласия сред София и Скопие, в това число промени в учебниците по история, задължения за унищожаване езика на омразата. От осъществяването им ще зависи какъв брой бързо Скопие ще напредва към Европейски Съюз. Процесът ще бъде наблюдаван от Брюксел..

Реализирането на ограниченията би трябвало да подсигуряват действителното осъществяване на Договора за добросъседство от 2017 година и на предходния протокол от 2019 година

Пътната карта на френското предложение планува Съветът на непрекъснатите представители в Брюксел да утвърди преговорната рамка на РСМ като за това гласоподава и българският представител, откакто двустранният протокол сред София и Скопие е реалност.

България ще излезе с едностранна декларация, че не признава македонски език. А Съветът ще излезе със съответна декларация, признаваща българското противоречие.

Следва свикването на първата междуправителствена конференция, с което Албания стартира действително договаряния за еврочленство, само че за РСМ това ще се случи едвам след промени в конституцията, в които впише българите като равни на останалите нации , вписани там. След като това е реалност, ще се свика втора конференция, която ще е същинското начало на договарянията за РСМ . Отварянето и затварянето на преговорни глави изисква единомислещо гласоподаване от Съвета на Европейски Съюз. България постоянно ще може да наложи несъгласие, в случай че Скопие не извършва ограниченията от протокола

В събота, 16 юли, с 68 гласа " за " и нито един " срещу " и " въздържал се " македонският парламент одобри препоръчаните изводи към така наречен френско предложение. Парламентът дава мандат на държавното управление на страната да стартира договаряния за присъединение в Европейски Съюз. Гласуването се организира без депутатите от ВМРО-ДПМНЕ и Левица, които напуснаха залата.

То бе предшествано от яростен тридневен спор, преустановяван от звука на вувузели и освирквания вътре в залата и бурни митинги извън, настояващи Скопие да не се съгласява с френското предложение, което съгласно македонската съпротива означавало " българизация " на Северна Македония.

С признатия план на изводи се дават насоки на държавното управление какво може да контракти с Европейския съюз. Скопие се задължава и да промени конституцията си, с цел да впише българите в нея. Едва откакто съблюдава условията на София, македонското държавно управление може да стартира истински договаряния с Брюксел.

На 24 юни българското Народно заседание даде мандат на Министерския съвет да утвърди предлагането на Френското председателство за РСМ при осъществяване на избрани условия. " За " гласоподаваха 170 народни представители, 37 бяха " срещу " и 21 се въздържаха. Според решението, единствено при осъществяването на тези условия 47-ото Народно заседание ще чака от Министерски съвет да утвърди плана на Преговорна рамка по едно и също време или след завършване на Протокола по член 12 от Договора за другарство, добросъседство и съдействие.

P { margin-bottom: 0.08in }

P { margin-bottom: 0.08in }
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР