България и Република Македония са съседни страни и като такива

...
България и Република Македония са съседни страни и като такива
Коментари Харесай

Георге Иванов: България и Македония са обречени на сътрудничество

България и Република Македония са прилежащи страни и като такива са обречени на взаимно съдействие. Това съобщи македонският президент Георге Иванов по време на годишното си послание в Народното събрание.

Той означи, че Договорът за другарство и добросъседство, който беше подписан от министър председателите на двете страни на 1 август, е резултат от взаимни отстъпки, които не могат да удовлетворят всички.

" За да се реализира задачата, това съглашение би трябвало да се преглежда от позиция на бъдещето, а не на предишното. Това е съглашение на общата история на двете страни и техните нации, и се отнася за интервала от признаването на Република Македония от страна на Република България, надлежно от 1992 година. Призовавам двете държавни управления да допринесат за постигането на задачата на контракта ", сподели Иванов.

Той добави, че съглашението основава атмосфера за по-голяма неприкритост и съдействие сред църквите. " Макар да съм набожен, аз съм президент на световна страна, която е отделена от църквата ", сподели Иванов, като добави, че не се намесва в работата на църквата, само че като всеки набожен чака Македонската православна църква-Охридска архиепископия да бъде равноправна част от православния свят.

Македонският президент акцентира, че популизмът има отрицателното въздействие върху добросъседските връзки и водачите от района би трябвало да се поучат. В този подтекст той загатна прословутата Тиранска платформа, която е популистка интервенция във вътрешните работи на Македония, заради което политическата рецесия е прераснала в конституционна.

Иванов се спря и на връзките с Косово и Сърбия.

„ Ние към момента чакаме доказателства от формален Белград за хипотетична обидна разследваща активност против сръбските дипломати. Косовското държавно управление даде финансова помощ на лица, направили насилствени и терористични актове в Гошинце и Куманово. Така ли косовското държавно управление показва благодарността си за грижите за над 350 000 косовски бежанци през 1999 година, признаването на косовската самостоятелност и включването на Косово в районното съдействие “, сподели Иванов.

Македонският президент прикани водачите от района деликатно да преценят всяка своя дума. 
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР