България и Македония подписаха Споразумение за сътрудничество в областта на

...
България и Македония подписаха Споразумение за сътрудничество в областта на
Коментари Харесай

България и Македония се споразумяха за сътрудничество при защитата от бедствия

България и Македония подписаха Споразумение за съдействие в региона на отбраната при бедствия. Сътрудничеството сред двете страни ще се реализира под формата на оказване на доброволна помощ и даване на информация при положение на злополучие или опасност от такова.

 © Снимка: Министерство на вътрешните работи
Ще се обменя техническа и правна документи, методологична и друга литература, видео и снимков материал по отношение на предварителната защита и реагирането при бедствия. Снабдяването на избавителните екипи с съоръжение, провеждането на взаимни експертни срещи, семинари, учения също са обект на Споразумението.

Разпоредбите детайлно регламентират процедурите за прекосяване на граници и разпоредбите за престой на избавителни екипи на страните и тяхното съоръжение. Разписани са и даването на заслон и помощ за популацията при евакуация. Уточнено е и потреблението на въздухоплавателни средства при оказването на взаимна помощ при положение на злополучие, както и всички други въпроси, свързани с координацията и ръководството по време на избавителна интервенция, разноски, вреди и обезщетения, връзка и така нататък

Разходите ще се поемат от страната, оказваща помощ. Поискалата помощ страна ще обезпечава сигурност и безвъзмездна здравна помощ за избавителните екипи, както и логистична поддръжка за интервала на интервенцията.

Споразумението влиза в действие от датата на приемане на последното от уведомленията, с които страните се
известяват взаимно за осъществяване на нужните национални процедури за влизане в действие.

Още по тематиката Съвместно съвещание на държавните управления на България и Македония
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР