България и Македония хармонизираха Договора за добросъседство, чиято цел е

...
България и Македония хармонизираха Договора за добросъседство, чиято цел е
Коментари Харесай

България и Македония постигнаха компромис за текста на Договора за добросъседство

България и Македония хармонизираха Договора за добросъседство, чиято цел е да реши дългогодишните разногласия сред страните, заяви македонският министър на външните работи, цитира локалните медии БГНЕС

„ Постигнахме компромис за текста. Подписването на Договора за добросъседство ще затвърди доверието сред нас и ще покаже, че сме съществени и желаеме да сътворяваме другарства в района ”, сподели той.

Главата на македонската дипломация посочи, че Скопие ще се бори и за по-добро съдействие с Атина, а този подтекст беше и неотдавнашното му посещаване в гръцката столица.Той напомни, че предложи на Гърция краткотрайно решение, за се причисли Македония към НАТО, след което договарянията към разногласието за името да продължат.

„ Моята рекомендация към Атина беше за ново начало на Македония и по тази причина приканих да помислят каква съседка имат. Казах им: Ако желаете да имате европейска народна власт, ръководена от правото, в този момент е моментът да ни помогнете и да позволите да влезем в НАТО. Това би значило вложение в по-добър климат, при който ще е допустимо разрешаването и на най-големите проблеми ”, рязясни Димитров.

Той призна, че не чака смяна в гръцката позиция „ за един ден ”, тъй като това може да се случи последователно.

Попитан от кореспонденти дали Македония в миналото е била склонна за смяна на името, министърът сподели, че това е комплициран въпрос, който визира страсти и еднаквост.

„ За решение на този спор е належащо да имаме национална позиция. Затова ще има референдум ”, посочи Димитров. 
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР