България и Китай издигнаха отношенията си на ниво стратегическо партньорство.

...
България и Китай издигнаха отношенията си на ниво стратегическо партньорство.
Коментари Харесай

България и Китай издигнаха отношенията си на ниво стратегическо партньорство

България и Китай издигнаха връзките си на равнище стратегическо партньорство. Това оповестиха на срещата си в Пекин президентите Румен Радев и Си Цзинпин. Двамата разискаха двустранните връзки, съдействието на страните от Централна и Източна Европа с Китай, както и връзките сред Пекин и Брюксел.

Китайският президент Си Цзинпин посрещна българския си сътрудник с публична гала на източния площад на „ Великата зала на народите “ в Пекин - с военни почести, оръдейни салюти и български фолклорни претекстове.

Последва среща, на която двамата президенти оповестиха издигането на връзките сред България и Китай на равнище стратегическо партньорство. Си Цзинпин акцентира, че през последните 70 години връзките сред София и Пекин се развиват сполучливо. Даде и образци за това.

„ Китайците си спомнят, че по време на огромното земетресение през 2008 година, България беше измежду първите, които предложения деца от засегнатите региони да почиват в България. Миналата година, когато изчезна алпинистът Боян Петров, нашите спасители направиха всичко допустимо, с цел да оказват помощ. Това потвърждава, че връзките сред нашите нации са извънредно положителни. И в този момент, когато означаваме 70 години от установяването на дипломатически връзки, те се издигат до равнище стратегическо партньорство. Ние би трябвало да използваме тази огромна опция в изменящата се икономическа международна обстановка, да развиваме нашето партньорство и да дадем нов тласък за развиването на връзките ни “, уточни китайският президент.

Президентът Румен Радев дефинира като исторически акт оповестяването на Съвместна декларация сред България и Китай за определяне на връзки на стратегическо партньорство. „ Убеден съм, че това ще се трансформира бързо в една ползотворна основа за надграждане на към този момент постигнатото досега в нашите връзки “, сподели той.

Двете страни считат, че би трябвало да се укрепи практическото съдействие в сферите на търговията, вложенията, инфраструктурата, дребните и междинни предприятия. В документа се показва, че китайската страна приветства вноса на повече висококачествени български аграрни артикули, които да дават отговор на стандартите на китайския пазар. Двете страни ще поддържат китайски бизнесмени да вземат участие в плановете на пристанище Варна. София и Пекин се договориха да разширят съдействието в областите на културата и туризма, образованието, науката и технологиите. Двете страни потвърдиха и поддръжката си за всеобхватно стратегическо партньорство сред Европейския съюз и Китай.

Радев откри през днешния ден българо-китайски бизнес конгрес в Пекин, на който участваха десетки представители на китайски компании.

Идеята за основаване на Българо-китайски център за развойна активност и нововъведения в София е една от тематиките, които Радев бе възнамерявал да разиска на днешната си среща със Си Цзинпин. Целта е с част от финансовия фонд на центъра да се поддържат китайски компании, които желаят да развиват нововъведения у нас. "Така че изискванията за нашето бизнес съдействие непрестанно ще се усъвършенства. Затова ви призовавам да употребявате този прелестен късмет и да инвестирате в България ", разяснява Радев.

Председателят на БТПП Цветан Симеонов чака активизиране на бизнес контактите. "Интерес има. Те преглеждат и въпроса за основаване на индустриална зона – чисто китайска ", уточни той.

Представителят на Българо-китайската комерсиална камара Лъчезар Динев, който също е част от делегацията, сподели пред БНР, че домакините правят оценка визитата като „ историческо “, тъй като Китай отделя изключително внимание, когато е посетен от държавен глава. „ Нещата на тази аудиенция са съсредоточени, в случай че може в идващите дни и месеци да има действителна смяна. Това ще бъде главният акцент (в диалога - б.р.), който ще води президентът Радев с неговия сътрудник Си Цзинпин в идващите няколко часа. Очакваме в идващите 4-5 часа да имаме някакъв резултат “, разяснява той.

Динев съобщи, че е „ много окуражен “, защото президентът има „ строго избрана визия какво би трябвало да се реализира “. На форума във Далян са били показани над 25 огромни компании, в най-високата част по обороти и активи в Китай, добави той.

„ В момента нещата се нареждат към трите визии на президента Радев. За да има някакъв бизнес, минимум би трябвало да има една авиолиния, която да свързва Китай и България в най-кратки периоди. Не можем да приказваме за естествен бизнес и естествен туризъм, в случай че би трябвало да се лети през няколко други дестинации, които също се конкурират с нас за този пазар, наименуван Китай “, изясни Динев.

Втори приоритет е откриване на клон на китайска банка у нас – нещо обещавано от години. „ Нас ни интересува, като пристигна китайски бизнес, той ще желае да работи със лична банка и със лично вложение “, добави той.

Президентът „ непрестанно “ популяризира капиталовата конюнктура и стабилната икономическа среда у нас, посочи Динев, съгласно който огромна спънка пред китайските вложения у нас е, че страната ни е член на Европейски Съюз, само че не и на Шенген.

„ Китайските предприемачи не могат да си показват за какво, откакто вземат българска виза не могат да отидат до Гърция. Същото е и за туристите. С шенгенска виза може да пристигна в България, да се отиде в Македония, в Албания, а с българска не може да се отиде в Албания. Излиза по този начин, че те наложително би трябвало да посетят Гърция или Германия, с цел да могат да отидат в Македония… Това пречи извънредно доста на образованието, което не можем да предоставим на китайските студенти, пречи на туризма, на вложенията. В момента китайските вложения в България клонят към нула “, добави Динев.

Президентът се пробва да стартира бизнеси в България, които са извънредно гъвкави и могат още на следващия ден да трансформират огромното отрицателно комерсиално салдо с Китай, разяснява той.

„ В делегацията има значително количество АйТи компании, има и компании, които са свързани с електронните разплащания, което ще даде съществена мощ за привличането на китайски туристи. Ако питате мен, една от най-големите аргументи да имаме единствено 10 или 12 000 китайски туристи, е това, че те нямат благоприятни условия да си купят нищо в България. Картите unionpay, които са 90% от пазара в Китай, не се одобряват в България. Те се одобряват в Сърбия, в Унгария, само че не и в България. Как един китайски екскурзиант да си купи сандвич? В момента не може. Затова в делегацията са съсредоточени платежни системи, системи за разплащания, български софтуерни компании, които на следващия ден могат да извърнат тренда, както и компании, свързани с туризма “, сподели още Динев.

Предстои и специфична среща с на президента с китайски туроператор, който държи 60% от пазара в страната.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР