България и Индия подготвят две споразумения за сътрудничество – едно

...
България и Индия подготвят две споразумения за сътрудничество – едно
Коментари Харесай

България и Индия подновяват обмена на студенти и сътрудничеството в технологиите

България и Индия приготвят две съглашения за съдействие – едно в областта на образованието и културата и друго в региона на науката и технологиите. Това стана ясно по време на среща на министъра на образованието и науката проф. Галин Цоков и заместник-министъра проф. Генка Петрова с посланика на Индия в България Н. Пр. Санджай Рана. Цоков открои като предпочитани тематики съдействието сред индийски и български университети, сред проучвателен институти, както и опциите за продан на студенти и преподаватели сред двете страни.

Посланик Рана посочи, че Индия и България са имали доста сполучливо съдействие и в двете сфери в продължение на години, само че по време на пандемията от коронавирус то е било прекратено. Сега би трябвало да поставим всички старания да обновим нашия учебен продан, уточни той. По думите му следва сключване на съглашение за съдействие в региона на образованието, културата и изкуствата сред външните министерства на двете страни. В него са включени предложенията на МОН, в това число това за годишен продан на студенти, посочи дипломат Рана.

Другото съглашение, което следва да бъде подписано сред двете страни, е за взаимни действия в региона на науката и технологиите. През 2019 година към този момент е била основана опция за съдействие сред български и индийски учени, вследствие на което са осъществени сполучливо 15 научни плана. Сега индийската страна има предпочитание да бъдат добавени нови области на взаимна научна активност като смарт технологии, земеделие, интелигентно произвеждане, блокчейн технологии и др.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР