България и Грузия ще разкрият отново директната самолетна линия София-Тбилиси.

...
България и Грузия ще разкрият отново директната самолетна линия София-Тбилиси.
Коментари Харесай

България и Грузия възстановяват директната самолетна линия

България и Грузия ще разкрият още веднъж директната самолетна линия София-Тбилиси. Това стана ясно след среща на министъра на превоза Росен Желязков и министър-председателя на Грузия Георги Гахария. Транспортният министър взе участие във форума " Пътят на коприната ", който събра министри, представители на бизнеса и специалисти в грузинската столица Тбилиси.

Ще се трансфорат ли България и Грузия във вратата на Китай към Европа - вижте в репортажа на Александър Марков и Владимир Богдански.

2000 делегати от 60 страни вземат участие във форума " Пътя на коприната " в Тбилиси, Грузия.Транспортна и комерсиална съгласуваност разискват делегатите. България се договаря за директна самолетна линия София-Тбилиси.
Росен Желязков, министър на превоза, осведомителните технологии и известията: Има изразено такова предпочитание на нискотарифен транспортьор, който е декларирал, че връзката сред Грузия и София е забавна за него. Така че за туризма това ще бъде извънредно значимо.
Дублиране на фериботната линия Бургас-Батуми също разискаха Росен Желязков, грузинският министър председател Георги Гахария и министъра на стопанската система Натела Турнава.
Росен Желязков, министър на превоза, осведомителните технологии и известията: В посока Грузия е 100% натоварена линията. На връщане, обаче, е единствено 30%. Ние приказваме за повтаряне на същата, за това - да имаме още един ферибот, т.е. в границите на седмичните курсове да може да се поеме и транспорта на артикули от Грузия или пренос през Грузия към България.
България и Грузия договарят и за построяването на подводен високоволтов кабел за транспорт на електрическа енергия по дъното на Черно море. Вече има подобен за широколентов интернет.
Акак Сагирашвили, зам.-министър на стопанската система и устойчивото развиване на Грузия: България може да бъде вратата на Грузия към Европейския съюз. И двете страни сме в Черноморския район. Поговорката гласи: планината защищава, морето - свързва. Премахнем ли и последните търговски бариери, ще бъдем равностойни играчи на новия " Път на коприната ".
Стокооборотът сред България и Грузия е половин милиард $ годишно.

Грузия има съглашение за свободна търговия с Европейски Съюз и Китай и е в центъра на Пътя на коприната - огромна капиталова стратегия на Китай за 1 трилион $, която би трябвало да свърже Азия и Европа с нови търговски пътища.
Георги Гахария, министър-председател на Грузия: Създаването на нови транспортни и търговски коридори сред Европа и Азия към този момент не е единствено опция, а нужда. България е на пътя на тези коридори.
Религиозният и културен туризъм е региона с най-голям капацитет на развиване сред двете страни.15 000 грузинци посещават България, най-вече Бачковския манастир, който през 11 в. се развива като център на грузинското монашество.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР