България и Грузия подписаха Спогодба за регулиране на трудовата миграция.

...
България и Грузия подписаха Спогодба за регулиране на трудовата миграция.
Коментари Харесай

България и Грузия подписаха Спогодба за регулиране на трудовата миграция

България и Грузия подписаха Спогодба за контролиране на трудовата миграция. Документът беше подписан от министъра на труда и обществената политика Бисер Петков и министъра на вътрешно разселените лица от окупираните територии, труда, опазването на здравето и обществените въпроси на Грузия Екатерина Тикарадзе през днешния ден в Тбилиси. Целта на документа е да даде спомагателна опция за обезпечаване на служащи за браншове от стопанската система, в които има дефицит на работна мощ.

Спогодбата ще се ползва за служащи от България и Грузия, които имат подписан трудов контракт по този документ и имат нужното позволение за престояване на територията на другата страна. Разпоредбите регламентират наемането на грузински служащи у нас и на българи в Грузия за интервал до една година с опция за следващо разрешаване на престояване за общ период до три години. Урежда се и обменът на сезонни фрагменти за интервал до девет месеца годишно.

Влизането, пребиваването и заетостта на жители на България и Грузия ще се регламентират от националното законодателство на приемащата страна. Наетите служащи могат да бъдат придружавани от членове на техните фамилии.

Наетите по Спогодбата служащи ще имат същите трудови права и отговорности и отбрана на работното място, които са в действие за локалните служащи. Тяхното заплащане и изискванията на труд ще се дефинират самостоятелно в подписаните трудови контракти.
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР