България и Гърция се договориха да разширят обхвата на мултимодалния

...
България и Гърция се договориха да разширят обхвата на мултимодалния
Коментари Харесай

Разширяваме с Гърция транспортните връзки

България и Гърция се договориха да разширят обсега на мултимодалния транспортен кулоар сред двете страни, свързващ пристанищата Варна, Бургас, Кавала и Александруполис. Това стана ясно след извършена в Солун през днешния ден среща сред министъра на превоза, осведомителните технологии и известията Ивайло Московски и гръцкия министър на инфраструктурата и превоза Христос Спирдзис, заяви МТИТС.

Гръцката страна одобри предлагането на България към взаимния план да бъде включена и връзка с пристанището в Русе. По този метод ще се реализира цялостна мултимодалност на коридора сред пътен, железопътен, морски и речен превоз, както и директен път до страните по поречието на Дунав.

По време на срещата министър Спирдзис предложи включването и на жп връзката с пристанище Солун в границите на коридора, за постигане до по-големи търговски пазари. Двамата министри се сплотиха към позицията, че това е план с висока добавена стойност и упованията са, че той ще притегли огромни вложители от Близкия и Среден Изток, Китай, Русия и други огромни пазари.

Министрите разискаха основаването на взаимна планова компания, посредством която двете страни да аплайват за финансиране, да построяват и оперират дружно целия кулоар. Предстои двете страни да изискат взаимна среща с еврокомисаря по превоз Виолета Булц за уточняване на модела, по който да се сътвори компанията.

Друга тематика, която беше разисквана, е уеднаквяването на стандартите за пристанищни, железопътни и мултимодални услуги сред двете прилежащи страни, като концепцията е всички документи да се обработват на едно гише за целия кулоар. По този метод ще се понижи административната тежест и доста ще се улесни бизнесът.

Министър Ивайло Московски уточни, че през предишния програмен интервал България в огромна степен е модернизирала железопътните и пътни посоки в страната към границата с Гърция и връзките с пристанищата Бургас и Варна. Той съобщи, че сега се търсят благоприятни условия за създаване на връзката Варна - Русе.

С оглед постигнатата обща позиция за плана следва двете страни в къси периоди да подпишат Меморандум за съгласие за построяването на коридора Русе - Варна - Бургас - Александруполис - Кавала - Солун. Министър Московски насочи покана към гръцкия си сътрудник след правене на окончателните текстове на документа той да бъде подписан в България.

Министър Спирдзис уточни, че Гърция ще поддържа напълно България по време на Председателството на Съвета на Европейски Съюз през 2018 година и се надява да бъдат сложени за разискване тематики от съвместен интерес за всички страни в региона.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР