България и Гърция са много близки на двустранна основа, могат

...
България и Гърция са много близки на двустранна основа, могат
Коментари Харесай

Алексиос Либеропулос: Пътят на страните от Западните Балкани ще бъде отворен към ЕС, след като изпълнят изискванията

България и Гърция са доста близки на двустранна основа, могат да си приказват по всевъзможни въпроси и това е доста добре за стабилността на района. Сигурността е от основно значение, изключително в този момент, когато светът ни е разтресен.


След като страните от Западните Балкани изпълнят условията, пътят им към Европейския съюз ще бъде отворен.


Гърция и Турция се стремят да рестартират другарството си.

Това съобщи в изявление за БГНЕС гръцкият дипломат в България Н. Пр. Алексиос Либеропулос.

С него приказваме за районната сигурност, връзките сред България и Гърция, както и вероятностите за нормализация сред Атина и Анкара.

„ България и Гърция към този момент са доста близки, освен в границите на Европейски Съюз и НАТО, само че и на двустранна основа. Очевидно е, че районната сигурност е от основно значение, изключително в този момент, когато светът ни е разтресен “, съобщи гръцкият посланик.


Той напомни, че интернационалната конюнктура е наранена освен от нашествието на Русия в Украйна, само че и от войната сред Израел и Хамас в Ивицата Газа.

Либеропулос акцентира, че за Балканите е значимо спокойствието, положителните и другарски връзки.

„ Наистина е значимо да запазим успокоение, да останем в доста положителни и другарски връзки. Ние сме Гърция и България. Всъщност можем да приказваме за всичко и по всевъзможни тематики - това е в действителност добре за районната непоклатимост. Не става дума единствено за Гърция и България и Румъния, а и за доста други страни, които в действителност принадлежат към Европейски Съюз и са част от района. Става въпрос и за стабилността в Западните Балкани, които чакат и вървят по пътя си към европейска интеграция “, сподели той.

Дипломатът означи, че пред района постоянно ще се появяват разнообразни закани, с които страните би трябвало да се оправят.

„ Заплахите постоянно са налице. Въпросът е самите страни да създадат допустимо най-хубавото, с цел да се придържат към правилата, които всички ние в Европейски Съюз съблюдаваме, като господство на закона и правата на индивида “, сподели Либеропулос.

„ Ние направихме това при присъединението към Европейски Съюз, всички го вършат. Има условия. След като страните от Западните Балкани изпълнят условията, пътят им към блока ще бъде отворен и те ще получат поддръжка. Гърция желае да види Западните Балкани в границите на Европейски Съюз. Всеки би трябвало да си прави добре работата и тогава няма да има никакви проблеми “, добави гръцкият дипломат.

На въпрос на БГНЕС по отношение на напрежението сред Сърбия и Косово, Алексиос Либеропулос акцентира, че „ съдействието е от основно значение и това е единственият път напред “.

„ Всяка страна би трябвало да осъзнае това и ще има все по-малко проблеми, с които да се оправяме. Отношенията сред страните в никакъв случай не са безпроблемни, само че значимото е желанието да намерим общи решения, а по-късно да продължим напред. Нуждаем се от непоклатимост и от сигурност в нашия район, което значи разцвет в дълготраен проект “, добави посланикът.

Той изрази вяра, че срещата сред гръцкия министър председател Кириакос Мицотакис и турския президент Реджеп Ердоган на 7 ноември в границите на Съвета за стратегическо съдействие сред двете страни, е мотив за оптимизъм.

„ Това беше опция за възстановяване на връзки с нашата съседка Турция. Гърция и Турция рестартират другарството си. Срещите минаха добре и на тях бяха разисквани доста въпроси “, уточни Н. Пр. Алексиос Либеропулос.

„ Бяха открити общите допирни точки за задълбочаване на връзките на двете съседки и това беше късмет да открием капацитет за засилено съдействие и за по-добър живот на народите. Не става дума просто за две страни, а и за хората, които живеят в тях “, сподели още той. /БГНЕС

Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР