България гарантира сигурността на източния фланг на НАТО и на

...
България гарантира сигурността на източния фланг на НАТО и на
Коментари Харесай

Посланикът на САЩ: България гарантира сигурността на източния фланг на НАТО

България подсигурява сигурността на източния фланг на НАТО и на стратегически значимия Черноморски район. Това сподели посланикът на Съединени американски щати у нас Кенет Мертен в юбилейната си тирада във връзка 75 години от подписването на Северноатлантическия контракт, 20 години участие в НАТО и 33 години Атлантически клуб в България. Той взе участие в събитието, проведено от Атлантическия клуб в България - " България-САЩ-НАТО: Съюзници в два века ".

Форумът беше открит от ръководителя на Народното събрание Росен Желязков. Посланик Мертен акцентира,че след тези 3 основни дати, България се е утвърдила като благонадежден и скъп член на Алианса, и водач в районната сигурност.

По думите му страната ни е съдействала за повишението на общата подготвеност на НАТО, както и за основни задачи на Алианса, като тези в Косово и Ирак.

" Основополагащата цел на НАТО - защита и въздържане, е толкоз значима и през днешния ден, колкото и при основаването на Алианса. Нахлуването на Русия в Украйна е сигнал за света и увещание, че свободата и демокрацията в никакъв случай не могат да бъдат одобрявани за даденост. Затова е толкоз значима и ролята на чадъра за сигурност на НАТО, обезпечен от член 5 от Северноатлантическия контракт – нахлуване против една страна значи нахлуване против всички. Финландия и Швеция направиха този избор, същият избор, който България направи преди 20 години. Националният лозунг на България за 20-годишнината отразява точно това чувство - " НАТО, тъй като сме по-силни дружно ", съобщи посланикът на Съединени американски щати н.пр. Кенет Мертен.


Последвайте ни във и

Вече може да ни гледате и в
Намерете ни в
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР