България, Европейската комисия и Европейската централна банка водят активни преговори

...
България, Европейската комисия и Европейската централна банка водят активни преговори
Коментари Харесай

Икономист каза възможно ли е да се разплащаме и в лев, и в евро

България, Европейската комисия и Европейската централна банка водят дейни договаряния за въвеждането на еврото като паралелна валута у нас. Това стана ясно от думите на финансовия министър Асен Василев при представянето на бюджетната рамка за тази година.

" Финансовият министър единствено загатна и не даде доста детайлности. Най-вече дали това би било със наложителен темперамент, или е по договаряне, както той цитира преводите сред компании. Трябва да се реши каква изгода носи, поради подтекста на напрегнатата икономическа, политическа и финансова реалност в България. И дали няма да изплаши хората ", сподели пред NOVA икономистът Евгений Кънев, съгласно който разплащането с две валути е допустимо да стане механически, само че е въпрос на смисъл.

" Трябва да се внимава доста повече с тематиката за еврото. По-добре е да се работи от страна на държавно управление, тъй че да получим дата за влизане и да си влезем в еврозоната. Ако има възможност следващата година да има, да вземем за пример, референдум за еврото, дружно с европейските избори, и в случай че ние при започване на годината вкараме лв. и евро, в случай че не е ясно по какъв начин е станало, в случай че има възможност да се спекулира с курсове - това по-скоро би стресирало хората ", счита изпълнителният шеф на Българската предприемаческа асоциация Добромир Иванов.

" Най-успокояващ ще бъде моментът, в който влезем в еврозоната, и когато хората видят, че всички тези притеснителни неща, които се приказват, в действителност няма да се случат. При всички положения, влизайки в еврозоната, ще имаме няколко месеца, в които ще може да се заплаща и с двете валути ", добави Иванов. 

" Ако се вкара преди формалното въвеждане на еврото, не може да се задължат търговците да съблюдават формалния курс. Защото самите търговци имат разноски по обслужването в евро, което не е публична валута. Трябва да могат да основат опция за обслужване в евро, което значи те самите да се запасят с евро, да имат спомагателни преводи ", акцентира Кънев.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР