България е зелен дигитален лидер, държава с иновативативен бизнес, чист

...
България е зелен дигитален лидер, държава с иновативативен бизнес, чист
Коментари Харесай

Икономика на следващите десетилетия

България е " зелен цифров водач ", страна с иновативативен бизнес, чист въздух и предпазена природа, страна, в която всеки е свободен да развие капацитета си и да живее благополучен и перспективен живот. Възможно е. Такава България можете да откриете в учебника по бъдеща история. Можете да я намерите и на следващия ден (9 април) на събитието „ Бъдещата история на България “. Икономика на идващите десетилетия или допустимо ли е „ зелена “ да се окаже „ Бъдещата история на България “ – за икономическите и обществени последици от климатичните промени, за кръговата стопанска система като опция и за вероятните тактики ден преди кръглата маса „ Бъдещата история на България “.

Балин Балинов , координатор на акцията „ Енергийни решения “ на „ Грийнпийс “ - България, споделя в " Нашият ден ":

" Бъдещето ни е в забрадка вързано. Даваме опция на следващия ден да помечтаете дружно с нас на следващия ден. Риск е да НЕ създадем огромната смяна, от която имаме потребност. Въпросът е да запретнем ръкави и в действителност да поработим в посока на това да имаме по-зелено, по-щастливо и по-приятно бъдеще. "

Дали политиците споделят тази обща фантазия

" Надявам се да е по този начин. Голяма част от партиите имаха в стратегиите си заложени политики във всичките тематики, които и ние преглеждаме в учебника по бъдеща история на България. Големият въпрос пред политиците е дали желанията и обещанията ще се осъществен в период. Убеден съм, че нашият учебник може да бъде ревизиран и да стане още по-амбициозен. Трябва да мислим в действителност нашироко. И да не се опияняваме от огромния размер на европейските средства, които вероятно ще влязат у нас за разнообразни промени, а да ги харчим по най-хубавия вероятен метод. Нека и жителите да бъдат въвлечени в този развой, тъй като това са публични средства . Имаме цялостното съображение да бъдем взискателни към това, което се случва в страната. "

Чуйте повече в звуковия файл.

Светослав Стойков , съосновател на „ Институт Кръгова стопанска система “, хвърля взор оттатък и разказва вероятните спънки по пътя към бъдещата зелена стопанска система:

" Може да ни спре запазването на статуквото, запазването на остарялото мислене и ходене в изпитаните модели на линейната стопанска система, която се развива още от ерата на индустриалната гражданска война. Може да не спре и неналичието на политическа воля, с цел да развием страната като едно хубаво място за живот. 

Тезата, зад която се събрахме като коалиция за зелен рестарт, е Планът за възобновяване и резистентност. Самото фразеология допуска да разгледаме освен стопански, само че и екологично и обществено от всички аспекти всеки един план. Според мен, Планът за възобновяване и резистентност би трябвало да бъде заложен в центъра на политическия спор. Засега липсва проект и визия за цялостното ръководство на страната. "

Чуйте повече в звуковия файл.

Дни след изборите екологичните организации на българската политическата сцена дават отговор на въпроса допустимо ли е да гласувате „ против “ планове, оценени като „ пагубни “.  Радостина Славкова от съдружие „ За Земята “ изяснява в " Нашият ден ":

" Заедно с сътрудници от цяла Европа, разгледахме какво се предлага от националните държавни управления в подготвените т.нар. " проекти за възобновяване и резистентност ", които ще дефинират развиването на страните освен в идното десетилетие, само че и по-късно. Те са тези, които могат да ни оказват помощ да преобразуваме стопанските системи си, тъй че да бъдат по-здравословни, по-устойчиви, по-адаптивни. Има редица положителни образци, само че има и много неприятни. Все още има време тези неприятно образци да бъдат изключени от проектите за разходване на тези европейски средства. "

Чуйте повече в звуковия файл.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР