България е във крайна фаза на четвъртата вълна на коронавируса,

...
България е във крайна фаза на четвъртата вълна на коронавируса,
Коментари Харесай

Съветникът за пандемията: Омикрон е у нас, трябва да се затегне контролът на мерките

България е във последна фаза на четвъртата вълна на ковид, само че към нея ще се насложи и началото на петата вълна, чака се и всеки миг да са налични данните за Омикрон в България, защото близките страни рапортуваха, че новият вид на ковид е засечен в прилежащите страни. Това изясни пред бТВ проф. Радка Аргирова, консултант на премиера по въпросите за пандемията.

само че ние разполагаме със специфични проби, които не са секвенирани, а PCR и се изисква в допълнение потвърждаване от НЦЗПБ. Все отново данните, които имаме, са, че в страната има Омикрон, случаите не са доста, само че има, разясни тя.

На едно място са засечени шест случая, в тяхната лаборатория - два, в друга лаборатория - десетина. Всички идват от пътуващи от чужбина , добави още Аргирова.

По думите й ограниченията са задоволителни, само че би трябвало да се съблюдават, с цел да се спре Омикрон. Трябва да се ускори процесът на следене на карантинирани лица за това дали съблюдават карантината си, какъв брой време минава от влизането в страната до резултатите от първия тест и къде прекарват хората времето си, изиска съветникът на премиера Кирил Петков.
 Симидчиев пита: При Омикрон какво вършим със документите на база антитела
Симидчиев пита: При Омикрон какво вършим със документите на база антитела

Дори хората с повече антитела ще се заразят с новия вид

В Министерски съвет има проект за деяние дружно с Министерство на здравеопазването, БЛС и необятен кръг от институции, уточни още Аргирова. Тя разясни, че ще се актуализират ограниченията и при влизане в страната и при нараснал брой случаи на несъмнено място. Разчита се да се следят цифрите по области, не за всички едно и също, а според по какъв начин в обособената област се развива пандемията, разясни вирусологът.

Обмисля се и въпросът всички само че това ще стане ясно първата седмица на януари.

Радка Аргирова сподели, че се наследяват няколко неща от предходното държавно управление - Националния проект за деяние, структурите и екипите, които работят за имунизация. Тя отхвърли да оценва ръководството на пандемията от предходния здравен министър Стойчо Кацаров, само че счита, че се е справил добре. Грешката за нея е, че не е имало същинска имунизационна акция и е имало спорни сведения от производителите на ваксини и СЗО.
 Радостина Александрова: Омикрон у нас е въпрос на дни
Радостина Александрова: Омикрон у нас е въпрос на дни

Вирусът ни шамароса

Относно високата смъртност в България Аргирова счита, че третата доза на имунизацията я лимитира. Дори хора с две дози са надалеч по защитени от тежко протичане и гибел, в сравнение с тези, които не са имунизирани , разясни тя.

Радка Аргирова чака пикът на грипа тази година да е в края на януари-началото на февруари , има данни от Европейския център по профилактика, че към този момент има грип А.

Тя счита, че здравната система у нас ще издържи, само че имунизацията оттук-насетне ще е по един път годишно. Коронавирус ще съществува дълго, само че по-важно е по кое време ще успеем да се отървем ние от него, в Западния свят ще е април-май 2022 година, у нас - малко по-късно, уточни специалистът.
 Кацаров сигурен: Омикрон в България ще има
Кацаров сигурен: Омикрон в България ще има

Здравният министър не планува спомагателни ограничения поради новия вариант
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР