България е в челото и в края на нови класации

...
България е в челото и в края на нови класации
Коментари Харесай

Близо милион от смъртните случаи у нас са могли да бъдат избегнати

България е в челото и в края на нови ранглисти на Евростат и Организацията за икономическо съдействие и развиване, касаещи преждевременната гибел в Европейския съюз. Това демонстрира оповестен отчет на Европейската статистическа работа. Става въпрос за смъртни случаи, които са настъпили, само че са били или предотвратими.

Оказва се, че през 2016 година в Европейския съюз са умрели към 1,7 млн. души, които не са навършили 75 години. От тези смъртни случаи, 1,2 милиона са били преждевременни, а 741 000 да били предотвратими, сочи статистиката.

Намираме се пето място по броя на каузи за смъртни случаи, които са били предотвратими. 29,7% от умрелите у нас през 2016 година преди 75-годишна възраст е било допустимо да бъдат излекувани. Водач в отрицателната ранглиста е Румъния, с 31,9%, следвана от Словакия (30,8%), Литва (30,1%) и Малта (30%). България дели петото място с Латвия. Франция пък е най-назад – единствено 19,3%.

Същевременно обаче България е една от страните в Европейски Съюз с минимум случаи, в които не е била предотвратена гибел, която е могло да бъде избегната. В страната ни 35,4% от смъртните случаи на по-млади от 75 години хора през 2016 година са били предотвратими. Това ни отрежда първо място в класацията. След нас е Кипър, с 39,2% и Малта, с 39,9%. Словения е най-зле – с 53,5%. Под предотвратима гибел се схваща гибел, чиито аргументи могат да бъдат избегнати посредством дейно обществено опазване на здравето и превантивни дейности - един тип доболнично лекуване. А лечими заболявания са тези, които могат да бъдат излекувани в болница и посредством болнично лекуване. Като предотвратима болест номер едно статистиката сочи инфарктите. През 2016 година 174 000 души в Евросъюза са умряли от инфаркт, а това е могло да се избегне. Ракът на белите дробове и на ларинкса е втората такава болест – 168 000 умряли, а инсултите са третата – 87 000 смъртни случаи.

Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР