България е страната с най-много смъртни случаи от хронични заболявания

...
България е страната с най-много смъртни случаи от хронични заболявания
Коментари Харесай

Картата на смъртта: Защо българските мъже мрат, без да доживеят 70 години

България е страната с най-вече смъртни случаи от хронични болести при хората сред 30 и 70 години в Централна и Източна Европа, а и на Балканите. На опашката в района са също Македония и Унгария, само че и те се показват по-добре от нас, написа вестник „ 24 часа “.
Такъв е изводът от огромно проучване на английския “Импириъл колидж ”, който по данни на СЗО, Организация на обединените нации и лични изследвания уточни къде в света най-вече се гине без време от 4 хронични незаразни заболявания (ХНБ) – рак, сърдечносъдови болести, белодробни проблеми и диабет.
Монголия е страната с най-вече смъртни случаи от такива болести при мъжете сред 30 и 70 години, а Сиера Леоне – при дамите. При мъжете тази смъртност е най-ниска в Исландия, а при дамите – в Южна Корея.

Нашата страна за малко да влезе в последната десетка за мор по мощния пол – там България и
Латвия са на 168-о от 186 места.
При дамите се въртим към 90-а позиция дружно с ОАЕ и Оман. Едва през 2040 година ще достигнем задачата на Организация на обединените нации тези типове гибел да намалеят до 3,4% до 2030 година Само 30-ина страни са на път да осъществят това достижение.
Специалистите са пресметнали риска 30-годишни през днешния ден поданици на 186 страни и територии да починат от рак, сърце, диабет или белодробни заболявания, преди да навършат 70 години. Резултатите са оповестени в авторитетното здравно издание “Лансет ”.
“Хроничните незаразни заболявания са основната причина за преждевременна гибел в множеството страни в света. Бедността, несъразмерната приложимост на алкохол и цигари, пласирани без надзор от мултинационалните компании, некачествените здравни системи и услуги трансформират тези заболявания в по-голям камшик за индивида от обичайните негови душмани – бактериите и вирусите ”, споделя ръководителят на проучването проф. Маджид Езати.
 Картата на гибелта: Защо българските мъже мрат, без да доживеят 70 години

Проблемът е сериозен – хроничните заболявания лишават живота на 41 млн. души годишно – 7 от всеки 10 умряли. 17 млн. от тях умират прибързано, т.е. преди да са навършили 70 години.
През 2015 година Организация на обединените нации прикани страните за ограничения, които до 2030 година да стопят преждевременната гибел от незаразни заболявания на хората до 70-годишна възраст на 3,4 %. Новият световен разбор обаче сочи, че единствено 35 страни са на път да осъществят тази цел за дамите и 30 – за мъжете.
Южна Корея да вземем за пример съвсем я е постигнала с ранна женска смъртност от едвам 4,7%.
Но в множеството точки на света рискът да умреш от рак, диабет, сърдечносъдови и белодробни болести е по-голям, в сравнение с от епидемии като малария и СПИН. Според отчета България ще се приближи до стандарта на Организация на обединените нации едвам след 2040 година Такава е прогнозата и за още над 100 страни, измежду които Германия и Гърция.

Данните демонстрират, че рискът от такава ранна гибел е по-малък в страни с високи приходи като Южна Корея, Япония, Исландия, Швеция, Норвегия, Швейцария, Австралия. Но и богати страни се подреждат в средата и на опашката. Съединени американски щати да вземем за пример, където здравната система куца като обсег и качество, са 53-и по ранна гибел при мъжете (17,5%) и 44-и (11,8%) – при дамите. Прогнозата е, че и американците като нас ще настигнат отличниците след повече от 20 години – към 2040-а. Китай е 80-и в рейтинга при мъжете и 76-и при дамите.
Проблемът е доста сериозен в Централна Азия и някои страни от Източна Европа – Монголия, Казахстан, Русия, Беларус, Украйна. Шест страни в последната десетка на класацията за мъжете са от някогашния Съюз на съветските социалистически републики.
Най-голям е рискът от ранна гибел при африканките от Сиера Леоне и Кот д’Ивоар, както и в страни като Гвиана, Афганистан, Йемен, Папуа-Нова Гвинея.

В Европа страните с невисок риск от ранна гибел са 18 – водят Исландия и Швейцария. Добре се показват някои средиземноморски страни – Испания и Италия даже влизат в топ 10 на нежния пол с едвам 7,2% риск от ранна гибел.
При европейските мъже връх в черната статистика държат Русия и Беларус. При дамите най-зле са Молдова и Украйна. В Централна и Източна Европа и на Балканите България се показва най-зле.
Дори страни обратно в класацията като Румъния, Унгария, Черна гора, Армения имат по-ниска от нас смъртност от хроничните незаразни заболявания. Чехия, Словакия, Босна и Херцеговина и даже Македония, която в този момент има слаби резултати, се чака да доближат стандартите на Организация на обединените нации още през 2030 година Полша, Словения, Черна гора, Сърбия, Хърватия, Турция, Албания ще смъкнат равнището на ранна гибел от ХНБ сред 2031 и 2040 година
Класацията регистрира ограниченията, които страните вземат в тази посока, по тази причина страни с високи през днешния ден стойности са с по-добри шансове за бъдещето. Латвия да вземем за пример, която е като нас по смъртност при мъжете (32%), може да покрие норматива на Организация на обединените нации още през 2030 г.Важно за всички: Тези закуски водят до пагубни последствия за здравето!Всички знаем какъв брой значима за положителния старт на деня е закуската.
Изследване на австралийски учени устан…Oct 11 2018skafeto.com

Положението се утежнява и не се вземат задоволително ограничения в 24 страни за мъжете и в 15 – за дамите. В страни с прилична смъртност от 4-те хронични заболявания като Англия, Франция, Германия да вземем за пример казусът ще се изостри, в случай че днешните здравни трендове там продължат.
Индия, Китай и даже Австралия също няма да се класират за 2030 година при сегашната си политика по казуса, предизвестяват създателите на изследването.
Според тях усилването на контрола над алкохола и тютюнопушенето ще избави живота на милиони хора. Също толкоз значимо е наличното и качествено здравно обслужване, диагнозата и лекуването на хроничните заболявания на ранен стадий, изключително на високото кръвно налягане.
“Десетки страни могат да реализират тази цел с малко старания, които да укрепят сегашните удобни трендове там. Това значи държавните управления и интернационалните донори да влагат в верни политики ”, споделя проф. Езати.
Иначе, добавя го Кейти Дейн от Асоциацията за предварителна защита на ХНБ, ще вървим като сомнамбули към едно тъмно и болно бъдеще.

Източник: skafeto.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР