България е сред страните в Европа с най-висока концентрация на

...
България е сред страните в Европа с най-висока концентрация на
Коментари Харесай

България - сред страните с най-висока концентрация на медийна собственост

България е измежду страните в Европа с най-висока централизация на медийна благосъстоятелност.

Това гласи на Платформата на Съвета на Европа за поощряване на отбраната на публицистиката и сигурността на публицистите, представен от Българска телеграфна агенция.

Журналисти у нас все по-често биват съдени за клюки, се споделя още в документа.

Оценката за предходната година на Центъра за медиен плурализъм и медийна независимост демонстрира, че в 11 от 32 европейски страни плурализмът е заплашен.

В 28 от 32 страни пък концентрацията на собствеността на медиите съставлява опасност. Най-високите проценти в Европа се следят в Турция (82%), Албания (70%), Полша (67%), Унгария и България (по 66%).

Използването на правосъдни каузи за заплашване на публицисти и медии е обичано средство за някои политици, предприемачи и други авторитетни лица. През 2022 година в цяла Европа е имало най-малко 20 сходни случая, по които се търсят компенсации за стотици хиляди евро за увреждане на положителното име. Все повече такива каузи са формирани по искане на политици, в това число участващи в държавното управление. Сред посочените в отчета образци са наложени санкции за разпространение на репортаж, в това число решението против българския уебсайт „ Медиапул “, естонските публицисти Тармо Вахтер и Сулев Ведлер, полския публицист Гжегож Жечковски и гръцката журналистка Елена Акрита. Наложените санкции са били в размер от 1000 до 8000 евро.

Т.нар. " дела-шамари " (slapp suits) са типични и за България. В отчета си организацията показва два случая – делото против Mediapool, заведено от някогашния началник на Софийския градски съд Светлин Михайлов, както и желае за 1 млн. лева на компанията " Еврохолд "  срещу уеб страницата " Биволъ ".

Откакто Русия нахлу в Украйна поне 12 публицисти и медийни чиновници са били убити, а 21 са били ранени при осъществяване на служебните си отговорности. Миналата година са били получени 74 сигнала за физически набези против публицисти, 41 сигнала за задържане и отнемане от независимост, 94 сигнала за случаи на тормоз и заплашване, 80 сигнала за разнообразни други дейности против свободата на медиите. Докладът отразява трайната липса на прогрес в разрешаването на 35 случая на набези против публицисти, от които 26 се отнасят за ликвидиране.
Още по темата
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР