България е сред държавите в ЕС, в които автомобилните горива

...
България е сред държавите в ЕС, в които автомобилните горива
Коментари Харесай

България е в челото на ЕС по поскъпване на бензина

България е измежду страните в Европейски Съюз, в които автомобилните горива са поскъпнали най-вече през последната година. С близо 30-процентен скок страната ни е на пето място,  сочат данните на европейската статистическа работа Евростат.   " Шампион " по растеж на цените на бензина и дизела - с 30.7%, е Люксембург.  На дребна отдалеченост следват Румъния, Словения и Полша. Тенденцията на повишаване е обща за Европа, като главната причина е бързото съвземане на стопанските системи след предните ковид-вълни и засиленото търсене на горива в международен мащаб.   

В момента цените  на автомобилните горива в  Европа са най-високи от 2012 година насам.  Германия  даже отбелязва исторически връх - дизелът  за първи път доближава  1,55 евро за литър. 

Информацията на Евростат е за септември. А данните на портала Fuelo, които се актуализират все ден, демонстрират, че през октомври повишаването на нефтопродуктите даже се е ускорило. От 28 октомври 2020-а до през днешния ден междинната цена на бензин А-95 се е покачила с цели 32.8%, или с 59 стотинки на литър. При дизела покачването е още по-драстично - 35.4%, или с 63 ст. на литър. 

В момента в България мъчно ще намерите елементарен бензин за под 2.40 лева.  Всички огромни вериги продават литър А-95 за 2.41 - 2.43 лв.. Положението с дизеловото гориво е същото - през вчерашния ден по бензиностанциите на най-големите търговци цените бяха в диапазона 2.42 - 2.45. 

По-малките играчи се пробват да поддържат конкурентни цени. Например в обектите на VM Petroleum на Веселин Марешки и на " Инса ойл " ( на Георги Самуилов) всеобщият бензин към момента коства по 2.18 - 2.20 за литър.    

 

Въпреки огромното повишаване в последните месеци горивата у нас остават релативно евтини спрямо другите от Европейски Съюз, където текат същите трендове. В България в момента  средната цена на всеобщия бензин А-95 е 2.39 лева за литър, до момента в който в Нидерландия е съвсем 4 лв. (3.93 лева за литър), сочи настоящата статистика, публикувана от Fuelo. Всъщност в множеството страни от Евросъюза елементарният бензин е над 3 лв. - главно тъй като там облагат автогоривата с доста високи акцизи.  Около нас ценовата картина е много пъстра - в Гърция А-95 коства към 3.46 лева,  в Сърбия е към 2.76, румънските и македонските съседи заплащат приблизително по 2.43-2.45 лв. за литър, а Турция се откроява като балкански оазис за водачите с 1.42 лв. за литър.

 

Нова мода

Сериозното повишаване и огромните разлики сред обособените европейски страни към този момент доведоха до взрив на така наречен горивен туризъм.

Тази есен в Германия е белязана от " горивен туризъм ",. Поради внезапното повишаване на цените на бензина в Германия, която към този момент изпревари даже скъпата Англия, немците тази есен все по-често пътуват до прилежащи страни, с цел да зареждат по-евтино колите си. " Мнозина вземат аварийни туби със себе си, защото прогнозите за по-нататъшното нарастване на цените в Германия не са по никакъв начин обнадеждаващи ", съобщава Euronews. 

" В Централна Европа „ горивният туризъм “ се възражда - заради внезапното повишаване на цените на бензина германците всеобщо зареждат в Австрия, Полша и Чехия. Един литър в Германия коства съвсем две евро. Разликата със съседите може да доближи 50 евроцента, тъй че пътуването до задгранична бензиностанция си заслужава ", се споделя в публикацията на Euronews. 

Напоследък се следи засилено пътешестване на български коли към Турция. Засега няма данни дали напорът е обвързван с " горивен туризъм " или се дължи главно на пропадането на тамошната лира спрямо еврото - при този срив на валутния курс извършването на покупки в съседката излиза доста преференциално.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР