България е сред държавите, които са получили доставка от временно

...
България е сред държавите, които са получили доставка от временно
Коментари Харесай

България е получила част от съмнителната партида на „АстраЗенека“


България е измежду страните, които са получили доставка от краткотрайно спряната партида от ваксини на „ АстраЗенека “. От Европейската организация по медикаментите оповестиха през днешния ден, че страните, получили от пратката са са Австрия, Кипър, Дания, Естония, Франция, Гърция, Исландия, Ирландия, Латвия, Литва, Люксембург, Малта, Холандия, Полша, Испания и Швеция и България.

Става въпрос за партида ABV5300, която е подложена на спомагателни инспекции. Те се вършат във връзка със смъртен случай в Австрия, където ваксина от тази партида е била сложена на умрял по-късно пациент, съобщи БиТиВи.

ЕМА отбелязва, че към този момент няма улики, че смъртният случай е настъпил поради непосочена в листовката на имунизацията странична реакция. " Засега няма нищо, което да допуска, че имунизацията е причина за гибелта на една жена и болестта на двама души, които са получили имунизацията на " Астра Зенека " в Австрия ", показва ведомството.

Допълва се, че в Австрия при имунизиране с дози от посочената партида, в началото са открити два случая на тромбози. Във втория случай имунизираният се възвръща от белодробна емболия, а в първия гибелта е настъпила 10 дни след имунизацията.

До през вчерашния ден в организацията са получени още две известия за тромбози след слагането на ваксини от въпросната партида. Отбелязва се, че с изключение на Австрия, решение да спрат потреблението на ваксини от партидата са взели също Естония, Литва, Латвия и Люксембург.

Партидата съдържа общо 1 млн. дози, доставени в 17 страни. Въпреки че в тази ситуация надали става дума за неприятно качество на партидата, следствието продължава, се прецизира в известието.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР