България е сред държавите, които не покриват изискванията на ЕС

...
България е сред държавите, които не покриват изискванията на ЕС
Коментари Харесай

Брюксел: Прекратете мерките за енергийна подкрепа и ускорете прехода към ВЕИ

България е измежду страните, които не покриват условията на Европейски Съюз за недостига и ограниченията в тази посока би трябвало да бъдат за сметка на ограниченията за подкрепяне в енергийната сфера. Това се показва в рекомендациите на Европейската комисия.

Контекст : Моделът на подкрепяне на бизнеса и останалите небитови консуматори беше признат през предходната година. Той планува да се покрива разликата сред средномесечната борсова цена на тока в сегмент " Ден напред " и таван от 200 лева./mWh. Парите идват от фонд " Сигурност на електроенергийната система ", т.е. от свръхпечалбите на енергийните компании.
 Държавата разгласи огромна стратегия за подкрепяне на бизнеса поради скъпите енергоносители за общо 1,5 милиарда лв.
Държавата разгласи огромна стратегия за подкрепяне на бизнеса поради скъпите енергоносители за общо 1,5 милиарда лв.

Парите ще бъдат обезпечени от Фонда за сигурност на енергийната система, сдруженията от БЕХ, както и от държавния бюджет

Реално от началото на април тази година бизнесът не получава обезщетения, тъй като цената е под тавана. Преди дни, обаче, едрите работодатели желаеха програмата да бъде продължена, защото имали данни, че токът следва да нарастне.

Детайли : Според Европейска комисия спестените от програмата за подкрепяне средства могат да се насочат към понижаване на държавния недостиг, предава Българска телеграфна агенция.
 Производството на електрическа енергия у нас скочи с 22%
Производството на електрическа енергия у нас скочи с 22%

Потреблението на ток в страната обаче се е повишило единствено с 2,57%

Ако цените на възобновимата сила станат прекомерно високи, би трябвало да се обезпечи помощ на уязвимите семейства и сдружения, само че това не трябва да е за сметка на ограниченията за икономисване на сила, акцентират от Брюксел.

Още нещо : Европейска комисия предлага понижаване на зависимостта на България от изкопаемите горива и ускорение на прехода към чиста сила - с въвеждане на ВЕИ мощности и благоприятни условия за предпазване на създадената сила.
 България преизпълни задачите си за възобновима сила за 2020 година
България преизпълни задачите си за възобновима сила за 2020 година

Делът на брутното извънредно ползване на сила от ВЕИ на равнище Европейски Съюз доближи 22%

От Брюксел приканват за възстановяване на електропреносната мрежа, в която все още се губят към 8% от електрическата енергия. Препоръчва се нашата страна да продължи напъните си за по-добра съгласуваност със прилежащите страни.

Еврокомисията чака ускорение на санирането на постройките, рационализация на топлофикациите и публичния превоз и насърчаване на жп инфраструктурата, както и промени в образованието, ориентирани към уменията, нужни за прехода към по-чиста стопанска система.

По отношение на държавното ръководство, рекомендациите са в посока дейно извършване на Плана за възобновяване и на стратегиите по политиката на доближаване.

От друга страна : Препоръките на Брюксел не съществуват във вакуум - би трябвало да ги погледнем в по-широк политически подтекст.

Спирането на подпомагането за бизнеса (колкото и алегорично да е в момента), евентуално непопулярните ограничения по линия на устойчивото развиване и ритмичното осъществяване на планове с европейско финансиране са пленник на обстановката, в която се намират партиите в Народното събрание.

Ако не се стигне до сформирането на устойчиво държавно управление и за следващ път се окажем в предизборна обстановка, сигурно няма да забележим и една мярка, която би могла да разсърди евентуалните гласоподаватели.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР