България е склонна да подкрепи по-високите национални вноски в общия

...
България е склонна да подкрепи по-високите национални вноски в общия
Коментари Харесай

България е съгласна да внася повече в бюджета на ЕС

България е склонна да поддържа по-високите национални вноски в общия бюджет на Европейския съюз. Това е позицията, която министър председателят Николай Денков е изразил по време на съвещанието на Европейския съвет в Брюксел, оповестява държавната пресслужба.

Увеличението на вноските се постанова поради нуждата от в допълнение финансира на предпочитани планове. При реализиране на единодушие за увеличение на многогодишната финансова рака на Европейски Съюз за интервала 2024 – 2027 година националните вноски ще бъдат избрани по специфична методика по отношение на брутния вътрешен артикул (БВП) на всяка страна.

Ние избираме този вид, тъй като алтернативата е или да няма финансиране на плановете, някои от които са доста значими за нас, като да вземем за пример по тематиката миграция и отбрана на външните граници, или да се вземат средства от други стратегии, като кохезионната, за общата селскостопанска политика или „ Хоризонт Европа “, които ние не желаеме да бъдат наранени “, сподели министър-председателят.

Той добави, че в случай че се одобри нарастване на вноските, на процедура България няма да го почувства, тъй като по политиките за миграция и външните граници на Европейски Съюз ще получи повече, в сравнение с ще е спомагателната вноска на страната.
Нови провокации
При дебата за проверка на Многогодишната финансова рамка на Европейски Съюз страните членки са се обединили към няколко целта, които отразяват новите политически провокации. Едно от тях е даването на още поддръжка за Украйна, а ще има потребност от спомагателни запаси в области като миграцията и ръководството на външните граници. Обсъдена е и помощта при бедствия.

Обсъжда се по какъв начин да бъдат финансирани тези спомагателни потребности – дали с нови средства, които ще се обезпечат солидарно от страните членки, или посредством преразпределение на наличните средства.

Ще се оцени доколко е реалистично преразпределение на средства в границите на настоящия бюджет на Европейски Съюз и какви ще са резултатите върху други стратегии на Съюза като опция на евентуалното съразмерно увеличение на вноските.
Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР