България е силно загрижена от случващото се в Украйна. Грубото

...
България е силно загрижена от случващото се в Украйна. Грубото
Коментари Харесай

Александър Николов: Българското правителство има готовност незабавно да активира и приложи адекватни мерки при нарушаване или прекъсване на доставките на газ

България е мощно загрижена от протичащото се в Украйна. Грубото нарушаване на интернационалното право от страна на Руската федерация и похищението против териториалната целокупност посредством военна намеса против Украйна е изцяло недопустимо и извънредно неоправдателно. Руската експанзия основава спомагателни опасности пред енергийната сигурност в Европа на фона на високите цени на енергоносителите. “ Това съобщи българският министър на енергетиката Александър Николов, който взе участие в изключителното съвещание на Съвет „ Транспорт, телекомуникации и енергетика “ на Европейски Съюз във формат „ Енергетика “. Заседанието се привиква по искане на няколко страни членки, измежду които и България, и има за цел да разиска и набележи ограничения против вероятните отрицателни последствия от съветската военна експанзия против Украйна в енергийната сфера.

Александър Николов акцентира естественото действие на българската енергийна система все още, само че и готовността на държавното управление неотложно да задейства и приложи съответни ограничения при нарушение или цялостно спиране на доставките на газ. Министърът се спря на нуждата от предприемането на незабавни, решителни и координирани дейности в Европейски Съюз, с внимание върху ограниченията за гарантиране устойчивостта на енергийната система и достъпността на силата за жителите и бизнеса, включително посредством активизиране на финансов запас на европейско равнище в поддръжка на националните бюджети. Беше откроено тясното съдействие с Гърция за ускорение на енергийната съгласуваност в района като част от процеса на диверсификация на енергийните източници, в това число и реверсивната връзка със Сърбия. „ Важно е да се продължи с рационалното осъществяване на целите на Европейската зелена договорка, само че правото на страните сами да дефинират най-подходящите за тях енергийни решения, в това число нуклеарна енергетика, следва да бъде зачитано напълно “, акцентира също министър Николов и приключи с поддръжката на България за ускореното консолидиране на украинската електроенергийна система към европейската електроенергийна система.

Енергийните министри на Европейски Съюз разискаха и опциите за по-голям импорт на полутечен природен газ.

По време на съвещанието Европейска комисия показа пред Съвета своя разбор на настоящата обстановка със сигурността на доставките на петрол и газ, както и с цените на силата.

Еврокомисарят Кадри Симсон срещна министрите с прогнози и симулации на разнообразни хипотетични сюжети на разстройства, спомагателни вероятни ограничения за облекчение социално-икономическите последствия от рецесията в цените на силата и подсилване устойчивостта и независимостта на европейската енергийна система и подготовката за идващия зимен интервал.
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР