България е с дългогодишни традиции в отглеждането на грозде и

...
България е с дългогодишни традиции в отглеждането на грозде и
Коментари Харесай

Българите обичат да вдигат наздравица с нашенско вино

България е с дългогодишни обичаи в развъждането на грозде и производството на вино. Страната ни е знак на качествено вино, което се създава в 282 мазета, включително и благосъстоятелност на задгранични вложители, като броят им непрекъснато нараства.

Българите обичат да подвигат наздравица с нашенско вино. Неслучайно у нас се употребява сред 110 и 120 млн. л. през последните години, като тук не се регистрира домашното произвеждане. Вътрешното ползване е устойчиво и непрекъснато. Българинът цени напитката поради положителното качество и поради допустимите цени в магазините. А тя може и елементарно да се откри - тя заема съвсем 95% от асортимента в огромните търговски вериги.

Признанията от районни и интернационалните състезания оказват помощ страната ни да бъде разпространявана на международните пазари като "модерна винена дестинация ", което е от голяма важност за целия винарски отрасъл. А синергията сред производството на вино, един обичаен за България бранш, и богатото културно и естествено благосъстояние, основава условия за развиването на културния и винения туризъм.

Но с цел да има качествено вино е належащо първо да се положат грижи за развъждането на гроздето. Една от ограниченията за това е даването на финансова помощ за обезпечаване на реколтата от Националната стратегия за подкрепяне на лозаро-винарския бранш (НППЛВС) 2019 - 2023 година. От 4 май до 30 юни ще има банкет на заявки за подкрепяне, оповестиха от агроминистерството. Това е третата мярка от програмата, по която се открива банкет през тази година, след тези за "Популяризиране в трети страни " и "Инвестиции в предприятия ".

По мярката ще се подкрепя застраховането на реколтата от лозя с винени сортове грозде. Допустими за финансиране са застрахователни опасности като неподходящи приятни климатични условия (слана, стихия, градушка, замръзване, мощен и пороен дъжд и тежка суша), естествени бедствия, както и загуби, породени от животни, заболявания по растенията или нашествия от пакостник.

За подкрепяне могат да аплайват самостоятелни производители и компании, както и групи и организации на физически или юридически лица. Важно изискване е претендентите да бъдат вписани като гроздопроизводители в лозарския указател на Изпълнителната организация по лозата и виното (ИАЛВ). Преди подаването на документи в Държавен фонд "Земеделие "производителите би трябвало към този момент да са застраховали реколтата си в определена от тях застрахователна компания.

Финансовата помощ, която претендентите могат да получат, съставлява % от застрахователната награда, според от типа застраховка, която са сключили. До 80% от цената на застрахователните награди ще получават производители за застрахователни полици, включващи загуби, породени от естествени бедствия. До 50% пък ще бъде подпомагането за претенденти, застраховали реколтата си против неподходящи климатични условия, загуби, породени от животни, заболявания по растенията или нашествия от пакостник. Също до 50% ще получават и фермерите, сключили комбинирана застраховка за неподходящи климатични условия и естествени бедствия.

Допустимият оптимален размер на застрахователното обезщетение за единица повърхност, върху която се пресмята застрахователната награда, позволена за подкрепяне, се дефинира за всяка финансова година със заповед на министъра на земеделието, храните и горите. Тя пък се изготвя въз основа на публична статистическа информация за междинните изкупни цени на виненото грозде през предходните три винарски години и за получените междинни добиви от единица повърхност за същите интервали.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР