България е с 1,5 пъти по-висока честота на смъртност поради

...
България е с 1,5 пъти по-висока честота на смъртност поради
Коментари Харесай

Експерти: България е с 1,5 пъти по-висока смъртност, предотвратима с профилактика

България е с 1,5 пъти по-висока периодичност на смъртност заради коронарна болест на сърцето по отношение на междинната за Европа и с 4 пъти по-висока смъртност заради мозъчен инсулт също в съпоставяне със междинната за Европа. Очакваната дълготрайност на живота при раждането у нас е най-ниската на континента. Същото се отнася и за предстоящата дълготрайност на живота за хората над 65-годишна възраст. Тези данни бяха показани при откриването на интернационалната медийна конференция „ Преосмисляне на обстоятелствата за понижаване на вредата от рисковите фактори “.

Седем от 10 души в света умират заради аргументи, свързани с предотвратими рискови фактори и този факт е потвърден от науката, акцентира при откриването проф. Борислав Георгиев, шеф на кардиологичната клиника в Националната кардиологична болница. По думите му тази наклонност е годна и за България. Страната ни е с 1,5 пъти по-високи равнища на смъртност от аргументи, предотвратими посредством профилактика. На напред във времето към този момент излиза и друга тревожна наклонност: у нас заради болести, свързани със нечист въздух, смъртността е 2,5 пъти по-висока от междинната за Европа. Всичко това изрично постанова да бъде даден старт на деен обществен спор по тематиката за рационалното ограничение на нездравословното деяние на огромните рискови фактори – тютюнопушене, корист с алкохол, нездравословно хранене и изключително открояващото се напоследък проблематично потребление на екрани и цифрови устройства.

На първия спорен панел председателката на „ ПанЕвропа – България “ Гергана Паси показа отчета „ неПобедимите пандемии “, създаден от водещи наши учени – медици, фармаколози, психолози и икономисти, с който се обрисуват главните трендове и насоки, свързани с рисковото държание като причина за развиване на болести.

Програмата на форума включва полемики по няколко тематики: здравословно хранене и подходи за ограничение на затлъстяването; тютюнопушене и никотинова зависимост; корист с алкохол; цифрова взаимозависимост и възстановяване на менталното здраве в цифровата епоха.
Източник: zdrave.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР