България е поискала гръцки военни самолети да охраняват въздушното ѝ

...
България е поискала гръцки военни самолети да охраняват въздушното ѝ
Коментари Харесай

България иска от Гърция помощ за охрана на въздушното си пространство, съобщи гръцка медия

България е поискала гръцки военни самолети да охраняват въздушното ѝ пространство, заяви гръцкото издание Според обявата се водят договаряния по това искане в границите на НАТО сред София и Атина.

Свободна Европа потърси коментар от пресцентъра на българското Министерство на защитата. От там показаха, че ще дадат спомагателна информация по тематиката, само че това досега не се е случило.

През февруари служебният министър на защитата Димитър Стоянов сподели, че вероятността за защитата на въздушното си пространство (еърполисинг) е огромна.

Причината е, че България не може да поддържа руските си изтребителите МиГ-29, на които разчита за защита на въздушното пространство, поради наложените наказания върху Русия. В същото време се стигна до закъснение в доставката на американски изтребители F-16.

Гръцкото издание Катимерини оповестява за договаряния в границите на НАТО сред София и Атина за защита на българското въздушно пространство за три месеца. Искането на София е било разисквано на среща на Алианса и на дипломатическо равнище, написа още медията, като се базира на източник от централата на НАТО.

В българския Закон за защитата и въоръжените сили има уговорка, която не разрешава друга страна да поеме напълно защитата на българското въздушно пространство, а това може да става единствено взаимно с българските Военновъздушни сили (ВВС).

България има към 18 изтребителя МиГ-29, само че не е ясно какъв брой от тях летят. През ноември предходната година министърът на защитата Димитър Стоянов сподели графика пред депутатите от комисията по защита, от която се видя, че при започване на 2023 година ще останат летящи единствено 6 от изтребителите.

Министерството на защитата, което би разрешило да се удължи ресурса на 3 изтребителя. С друга социална поръчка се търси кой да ремонтира МиГ-овете и има от българска и полска компания.

Поддръжката на МиГ-29 стана невъзможна след експлоадирането на войната в Украйна, защото България разчиташе извънредно на съветската компания РСК-МиГ за ремонта и аварийните елементи. Стоянов се опита да откри мотори за МиГ-29 от Полша, само че Варшава дава всичките си налични елементи като поддръжка за авиацията на Украйна.

Първите F-16 от последната трансформация Block 70, които България купи от Съединени американски щати, се чакат едвам през 2025 година.

След Албания, Черна гора и Северна Македония България е четвъртата страна, която насочва искане гръцки самолети да охраняват въздушното ѝ пространство.
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР