България е подготвена за нова бежанска вълна, границата е осигурена

...
България е подготвена за нова бежанска вълна, границата е осигурена
Коментари Харесай

Иванка Шалапатова: България е подготвена за нова бежанска вълна

" България е готова за нова бежанска вълна, границата е обезпечена с задоволително сили ", увери общественият министър Иванка Шалапатова.

" Няма страна, която сама да може да се оправи. Имаме подготвеност за посрещане на непридружени малолетни. Ще бъдат доста. За тях сме подготвени да задействаме процедурата за интернационална протекция. За тях има опция да бъдат настанени в сигурна зона за деца. Всички системи са задействани. Надеждата ни е този спор да завърши по-рано ".

Социалният министър бе безапелационна, че зеленият преход е преход, който ще се случи в целия свят. Въпросът е кой е най-хубавият метод, добави тя и изясни:

" Водим интензивни диалози и със синдикалните организации. Вече създадохме повсеместен обществен пакет, който ще се осъществя в 2 стадия. До един месец сме подготвени да предложим този пакет първо на обществените сътрудници и откакто бъде одобрен действително и до края на годината може да стартира неговата реализация. Ще създадем повсеместен демографски и обществен разбор.

Ще стартираме със синдикалните организации картографиране на уменията и знанията на всеки един от тези 25 хиляди души, които сега поради зеления преход до 2038 година ще бъдат повлияни. След като се създадат тези разбори, започваме самостоятелен проект с всяко едно лице и неговото семейство. Ще предложим ограничения в няколко направления.

Първо ще има благоприятни условия за образования, ще подкрепим планове за предприемачество, ще включим пакет " Мобилност ". Нашият приоритет е поради зеления преход да не допуснем нито едно лице да има интервал на безработица. Тези ограничения ще бъдат препоръчани на всичките 25 хиляди души. А тези от тях, които не желаят да получават нови умения, не желаят да останат на пазара на труда, ще получат обществени обезщетения ".

В изявление за предаването " Преди всички " министър Шалапатова съобщи, че към този момент се работи интензивно по бюджета за идната година.

" Водим интензивни диалози с Министерството на финансите в две направления - за увеличение на инвестиците за всички форми на подкрепяне, разрастване на необятна мрежа от обществени услуги, както и вложения в хората в обществената система, в това време доста интензивно работим и за оптимизации. Изключително значимо е да управляваме умно този сериозен запас. Оптимист съм, че когато завърши бюджетната процедура, ще имаме съответен запас, който да насочим за реализиране на нашите политически цели ".

Тя заявява, че ще има опция да се подсигуряват по-добри условия на труд на обществените служащи, както и да се усилят възнагражденията им, само че и техните пълномощия. Ще има и действителни упования за резултатите от тяхната активност, акцентира пред БНР Шалапатова.

За 2022 година 25,9% от българските деца от нула до 17 година са изложени на риск от беднотия, означи общественият министър.

" Тези деца нямат мощен старт в живота. Не им осигиряваме среда, тъй че те не могат да развият своя цялостен капацитет, а по-късно чакаме те да израстнат като младежи, които са стимулирани и да бъдат дейни жители. Нашият приоритет е осъществяването на годишния проект за битка с бедността и общественото включване ".

" Усилията на държавното управление са в подтекста на напъните на всички страни-членки в Европейски Съюз, свързани с битката с бедността и поощряване на общественото включване на редица групи от обществото. Когато едно лице живее в беднотия и ограничения и няма достъп до качествени услуги, това е заключен човешки капитал. Фокусът ни е върху човешкия капитал на всеки един човек. Нашата вяра е всеки в България да се замисли върху това по какъв начин като общество можем да реализираме тази цел - в България да няма човек, който да живее под линията на беднотия ".

По думите й патронажната грижа за новородени е една доста добра обществена инвестиция. Според нея това е доста добра мярка за страни като България, където има тежък демографски срив.

Иванка Шалапатова е безапелационна, че трябват сложни ограничения: " Не е задоволително единствено минималната заплата да бъде по-висока, не е задоволително единствено помощите за фамилии при развъждането на деца да бъдат по-високи. Важно е развиването на една необятна палитра от качествени обществени и интегрирани услуги. Трябва да подсигуряваме и паричното, и непаричното подкрепяне. Нашата цел е каквато и инвестиция да вършим във всяко домакинство или лице, изходът да е, че това лице става без значение ".

Все повече вложения от националните бюджети отиват за обществени разноски, само че не се търси въздействието на тази инвестиция, акцентира тя. Нейният приоритет е да работи в 2 направления. Първата е цялостна промяна на обществената система с акцент хората вътре, тъй като, по думите й, хората в тази система са мощно демотивирани. Втората посока е - с екип от стопански анализатори започваме политика за обществени вложения. Планът ни е през 2025 година да имаме първите данни, уточни министърът.

Министерският съвет утвърди новия размер на МРЗ, тъй като България изостава, посочи Шалапатова.

" Няма по какъв начин ние да гоним развиване на обществото, в случай че оставаме с толкоз ниски, даже по-ниски равнища от страни, които не са в Европейски Съюз, равнища на МРЗ. За мен е значимо да осъществяваме набор от ограничения, сложна политика за повишение и на продуктивността на труда. Планирали сме доста такива за повишение на компетенциите на работещите, тъй като това ще ги направи по-конкурентоспособни. Стартираме работна група на национално равнище, подкрепена и от европейски специалисти, с цел да ни оказват помощ с положителните практики на европейско равнище ".

Ще реализираме обществен разговор, има вяра министърът и добави:

" Не е роля на страната да дефинира МРЗ. Роля на синдикати и работодателите е да имат по-активен разговор, като двете страни, които би трябвало да се схванат по този въпрос. Аз ще имам позиция по въпроса. Моята вяра е, че в работната група ще се преразгледа механизма за определянето на работната заплата, ще отчетем всички стопански фактори, които работодателите оферират, само че ще отчетем и факторите, които синдикалните организации акцентират, че няма по какъв начин да имаме качество на живот и да изсветляваме стопанската система, в случай че позволяваме ного ниски равнища на МРЗ ".

" Ние отваряме този разговор, с цел да може в цялост да забележим България по какъв начин да транспонира тази инструкция. Нашият период е до ноември идната година. Моята вяра е, че ще се обезпечи единодушие. Социалният разговор дебатира по тази тематика освен в България. Ще обменяме опит и с други страни ".

Тя моли да се огледа цялата картина и с комплекс от ограничения да се усъвършенства качеството на живот.

Имаме доста тежко завещание, тъй като когато е толкоз бездънен разривът сред хората и те не имат вяра на държавните институции, наш приоритет ще бъде ние да потвърдим, че това, което поемаме като ангажимент, е действителна отговорност и ние ще осъществим нашите задължения, разяснява Иванка Шалапатова.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР