България е първа по ръст на индустриално производство в Европа.

...
България е първа по ръст на индустриално производство в Европа.
Коментари Харесай

Нинова: За първи път сме с най-висок ръст на в ЕС

България е първа по растеж на индустриално произвеждане в Европа. Това сподели на къс брифинг вицепремиерът и министър на стопанската система Корнелия Нинова. Повишението на годишна база е над 20 на 100 и за първи път страната ни е водач по този индикатор в Европейски Съюз.

Тя цитира данни на Евростат, съгласно които, България се подрежда преди всичко по растеж на индустриално произвеждане. „ Рекорден растеж от 20,2%, регистрира Евростат за май. Това се дължи на 4 аргументи: Първо - спряхме рекета върху бизнеса, второ - ограничихме кражбите и течовете, трето - държавното управление поддържа компаниите с обезщетения за скъпия ток и четвърто

 

самият бизнес постави старания, с метаморфоза, с оптимизация

 

на производството си, с цел да реализираме този резултат. Това значи повече работни места, повече налози, по-високи заплати за служащите, повече средства за безвъзмездни детски градини, за млади фамилии и за пенсионери “, сподели Нинова.

На брифинга вицепреимерът показа съответни графики за растежа на индустрията у, нас през май по другите браншове.

„ За същия интервал отчитаме исторически е растежът и на износа от 18% от 11 години насам. За Европейския съюз е 20%, а за трети страни - 17 на 100. При вноса имаме нарастване общо 19%. От Европейски Съюз - 5% и от трети страни - 40% “, разясни министърът на стопанската система.

Корнелия Нинова акцентира още, че

 

държавното управление е паднало на вота на съмнение, поради неприятни стопански ползи,

 

а не поради неприятни резултати. По думите й, тези среди у нас, наранени от прекъсването на кражбите и ограничението на течовете, те са се почувствали застрашени и са решили, че този развой би трябвало да спре. „ Стана противоположното. Това, че ние спряхме техните ползи, докара до този резултат. Нещата са обвързани. Когато се бориш с кражбите, със задкулисието, с източването на компании, се получават положителни резултати “, акцентира Нинова и разясни, че растежът в промишлеността не е разследване от инфлацията, а е действителен.

Според нея положителните индикатори не трябва да ни успокояват, тъй като инфлацията остава висока, приходите са ниски. „ За да

 

продължи тази наклонност би трябвало да има политическа непоклатимост

 

и икономическа предвидимост. Това значи, да поставим старания да съставим постоянно държавно управление и работещ парламент. Така ще подсигуряваме тази наклонност, която за пръв път се случва на България, да продължи.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР