България е най-тежко засегнатата страна в Европа от тютюнопушене. По данни

...
България е най-тежко засегнатата страна в Европа от тютюнопушене.
По данни
Коментари Харесай

Организации и СЗО сезират МС за по-силен контрол върху тютюнопушенето

България е най-тежко засегнатата страна в Европа от тютюнопушене.

По данни на СЗО в България максимален % от младежите у нас пушат, а девойките на 15 година пушат повече от момчетата, което слага под въпрос картата на репродуктивното здраве и демографското развиване. С тази цел организации, СЗО ще сезират Министерски съвет, Народно събрание и Министерството на здравеопазването за битка с тютюневата промишленост. Това са главните заключения от показан на конференция през днешния ден в Българска телеграфна агенция отчет за битка с тютюневата промишленост.

Докладът " Токсична взаимозависимост " е основан с безвъзмездната помощ на Международния съюз за битка с туберкулозата и белодробните заболявания посредством стратегия на STOP - световна самодейност за контрол над тютюневата промишленост, която се финансира от Bloomberg Philanthropies и е партньорство сред Tobacco Control Research Group от Университета в Бат, Global Center for Good Governance in Tobacco Control, Международния съюз за битка с туберкулозата и белодробните заболявания и Vital Strategies.

Докладът и " Коалицията за живот без тютюнев пушек " разкрива по какъв начин работи механизмът за операция и вмешателство на промишлеността в ръководството, кои са медиаторите.
 Организации желаят специфичен вицепремиер да бори тютюнопушенето
Организации желаят специфичен вицепремиер да бори тютюнопушенето

Децата пушат доста - изключително 16-годишните

Ема Грийн, старши програмен управител към Международния съюз за битка с туберкулозата и белодробните болести и началник на работата му в границите на STOP, разяснява, че в продължение на години на рамковата спогодба за битка с тютюна били парализирани за контрола поради вмешателство на промишлеността. Тя счита, че даже има " възобновление на тютюневата промишленост ". По думите й българското законодателство разрешава на българските компании да я финансират за разпространение в ущърб на всички българи. Ема Грийн бе безапелационна, че управляващите имат мандат да управляват тютюнопушенето, само че се вижда отвращение да се работи уверено.

Д-р Гергана Гешанова, ръководител на Коалицията за живот без тютюнев пушек, също се спря на рамковата спогодба, която у нас не се съблюдава. Тя показа проучване на 180 източника, които демонстрират, че тютюневата промишленост е генератор на хрумвания , които се виждат в концепциите на поредност от медиатори - адвокатски сдружения, благотворителни организации, здравни организации - от там в мненията на министерства, до въздействието. " Тактиката е опозиция против всевъзможни нараствания на акциза, даже да се появи концепция, се повдига вълна от противопоставяне да го спре, сподели тя.

Акцент в полемиката през днешния ден - бездимните, нагревателни цигари. Д-р Гергана Гешанова разяснява, че се показват като по-безвредни, а Михаил Околийски от СЗО ги дефинира " като най-голямото изпитание на лъжата на промишлеността ".
 Българите са най-страстните пушачи в Европейски Съюз
Българите са най-страстните пушачи в Европейски Съюз

Страната ни е с максимален дял на всекидневно пушещи цигари

Няма данни за понижаване на риска, има неподозирани опасности от използването на нагреваемите цигари, които занапред ще се изследват - използването им в кина, театри, заведения за хранене почива на по-толерантно отношение към този тип цигари, счита той.

Експертите в полемиката означиха и още един объркващ извод в отчета - че рекламата и поддържането на тютюневата промишленост се поддържат от медии, центрове, Неправителствени организации, даже благотворителни организации и Национална пациентска организация. Не се вижда и политическа воля за законови промени, както и увеличение на акциза на цигарите.

Д-р Маша Гавраилова, старши специалист по политики към Коалицията и ръководител на съдружие " България без пушек ", уточни, че има готови законодателни текстове за спонсорството и има оферти в Закона за здравето да има текст в частта, където се приказва за пациентски организации, в член 5 в закона за тютюневите произведения се предлага спонсорството напълно да бъде неразрешено.
 Близо 30% от българите пушат всеки ден
Близо 30% от българите пушат всеки ден

Пушачи у нас са над 2 милиона души

Тя добави, че държавните органи не са подготвени да изучат рамковата спогодба, държавните чиновници не са подготвени по какъв начин да работят по отношение на тютюневата промишленост - МФ, Митници, МОН би трябвало да вкарат правилник за цени, контрабанда, реклама, здравно обучение, защото не може единствено Министерство на здравеопазването да свърши цялата работа. Експертът изиска и въвеждане на цялостна възбрана за реклама на тютюневата промишленост в страната, по думите й има готова такава, имало опити да бъдат подложени на разискване.

Експертите и представителят на СЗО за България оповестиха, че ще показват предложенията пред новия парламент и претенции да се построи обща здравна просвета - да влезе в образованието.

Интересен факт - в страни по света към този момент цяло потомство младежи не са виждали тютюнопушене на публични места . Д-р Михаил Околийски - специалист по обществено здраве към Офиса на СЗО в България, разяснява, че разликата сред България и страните с лимитирано въздействие е, че в тях има политическа воля, а у нас не е имало такава през последните години и в този момент няма нещо, което да промени този извод.

В умозаключение той даде за образец, че съгласно зл. 13 от Закона за здравето се не разрешава всякаква реклама, само че у нас това не се съблюдава и изиска политическа воля от Народно събрание и Министерство на здравеопазването.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР