България е най-подходящото място в света да бъдеш вегетарианец -

...
България е най-подходящото място в света да бъдеш вегетарианец -
Коментари Харесай

Бургери за здрави българи

„ България е най-подходящото място в света да бъдеш вегетарианец - стартира своя роман Димо Тенев, създател и шеф на Каya Foods. - Едни от първите вегетарианци са били траките, потвърдиха го археологическите изследвания на проф. Диана Гергова. Тракийската просвета е построена върху емпатията. Траките в никакъв случай не са имали иго, за тях свободата е най-важното нещо: да цениш живота и да не нараняваш другите, в това число и животните. “

Според Димо, когато християнството се постанова тук, то стъпва върху традицията от траките и постите стигат 200 дни в годината. Българите с лекост са ги следвали, защото природата ни е дарила с обилие от плодове, зеленчуци, билки и подправки.
Благословени сме!„ В България са най-вкусните зеленчуци, най-силните билки и най-хубавите пробиотици! “, напомня ни началник Димо обстоятелства, на които малко обръщаме внимание. „ Като ги съвместим синергично, разбираме, че тук можеш с наслада да следваш пътя на емпатията и вегетарианството. Това е невероятно да се случи на „ гол “ гръцки остров да вземем за пример или в някоя северна страна.

Тук като че ли всичко те подтиква да бъдеш същински Човек – здрав, щастлив, духовно извисен – освен храната, само че и сакралните шевици в облеклата, космичните неравноделни ритми, магичното хоро, мистерията на българските гласове... Всичко това са способи за повишение на вибрациите, за увеличение на вътрешната сила; средства, с които човек може да преодолее всевъзможни проблеми. Антидоти. Наследство от хилядолетия “, споделя Димо.
◄►
За 83 минути... Димо цитира шокиращи данни, съгласно които през днешния ден единствено за 83 минути се убиват 200 милиона животни за храна, без да се броят рибите. 200 милиона са жертвите от всички военни спорове през предишния век – за 100 г.  „ Ако непрекъснато ядеш месо, ставаш причина за голямото страдалчество и гибел на животните. Затова предлагаме потребна, питателна и вкусна растителна храна. Така човек може елементарно да ограничи месото, да вдигне вибрациите си и да увеличи имунитета си “, изяснява собствeникът на Кaya Foods и добавя: „ И спасението е в България! “.

Бургерът на Зукърбърг
Както нормално става, той осъзнава това, до момента в който е надалеч от вкъщи. „ Аз съм от Раднево, само че учих и живях 22 години във Варна, където имах японски, а след това веган ресторант. След една година го реалокирах в Лондон “, продължава описа си началник Димо Тенев.
Често в заведението му отсядат кинознаменитости, а няколко пъти - Марк Зукърбърг, създателят на Facebook, който се оказва огромен почитател на веган кюфтетата. „ Когато пристигна втория път, разговарях с него. Той два пъти ме посъветва да развъртвам бургерите. Не е вегетарианец, само че знае защо става въпрос. Каза ми, че три години е живял в Япония и му хареса това, че разбърквам японска с европейска кухня. Потвърди, че тя има този капацитет.
Кюфтета с умамиЗа да направи вкусните веган кюфтета, Димо се въодушевява от японската кухня. От умами. „ Умами е петият усет, това, което дава дълбочина на храната – изяснява началник Тенев. - Най-много се съдържа във водораслите, а по-късно в пармезана, в пилешкия бульон, в лука и в гъбите. Когато събереш доста съставки, богати на умами, става вкусно, освен постно “, споделя нашият лидер в света на кулинарното изкуство.

Димо учи тънкостите на веган кухнята от началник готвач, ученик на обичайна японската кухня, която произлиза от дзенбудистката кухня - вегани с 600 години традиция, а в Китай – с над 2000 години опит.
Именно този опит Димо предава на своите храни. Може за някои българи това да прозвучи необичайно, само че в бургерите му има и... водорасли. Те основават компактност, насищат и което е най-важно: богати са на желязо, цинк, йод и В12! Оказва се, че водораслите са единствените зеленчуци, богати на B12 – витамина, който се приема с месото!
От японската кухня Димо се научава и на синергията на продуктите. „ Мен салата и фасул не може да ме нахрани. За да е същинско прелъщение, веган храната би трябвало да комбинира другите нутриенти. С една сочна пържола получаваш всичко, само че с веган храната не е по този начин. Ако имаш единствено няколко съставки, се отегчаваш. Но когато те са повече и са вярно подбрани, в синергия, човек може да си оближе пръстите. “

 Създателите на Kaya Foods: Антон Александров, Димо Тенев и Константин Пеев Създателите на Kaya Foods: Антон Александров, Димо Тенев и Константин Пеев

Микробът на Бог
Докато е в Лондон, Димо си дава сметка какъв брой са важни  и пробиотиците. Те са определящ фактор за здравето, а също по този начин отделят хормон за задоволеност и човек с малко храна доближава до възприятие на доволство. А най-хубавите микроби на здравето  още веднъж са в България.
„ Като пристигна сезонът на киселото зеле, и всички заболявания бягат “, майтапи се Димо. Затова в кестеновия йогурт има и лактобацили – същите като в киселото мляко. Kaya Foods предлага на пазара общо три типа бургери, както и йогурт от кестени, със и без боровинки.

Синергия във всичко „ Търсим и реализираме синергия във всичко, споделя Димо. – И екипът ни работи по този метод. “ Компанията се гради върху 3 пилона – началник Димо, Антон Александров и Константин Пеев - Динко. Димо и Динко са бойни приятели от 20 година – упражнявали са в националния тим по киокушинкай и двамата са първенци (съответно - в лека и тежка категория).  Днес Динко е във Франция, основава компютърни стратегии за огромни компании. Тони също идва от IT бранша и е съучастник в кетъринг компания.

Храна за вкъщиЛюбителите на здравословната кухня могат да поръчват от „ Kaya Kitchen - растителна храна със синергия ”. Кухнята е в центъра на София (малкото НДК) и предлага налично 3-4-степенно меню. Храната съдържа нужните за организма нутриенти  в естествения им тип. Те са вярно уравновесени, с внимание и обич.  

◄►

Примерно синергично меню от Kaya Kitchen, с артикули на Kaya Foods
С пробиотици, веган, без глутен, без захар!
Мисо чорба с „ Кая-кестенов йогурт “Канапе „ Чудният бургер “ с гуакамоле и безмлечна извараДесерт „ Кая-кестенов йогурт с боровинки “ със свежи плодове и ядки.
Макронутриенти (640 г):
Калории - 771 тиня, RI-39%
Протеини - 28 г, RI-56%
Въглехидрати - 52 г, RI-20%
Мазнини - 47 г -  RI-67%
Фибри - 17 г – RI-68%
Гликемичен показател GI - 26 /нисък

Минерали:
Желязо – RI-70%
Цинк - RI-64%
Калции - RI-40%
Магнезии - RI-96%
Фосфор - RI-96%
Йод - RI- 16%

Витамини:
Витамин С - RI-100%
Витамин A - RI-100%
Витамин E - RI-77%
Витамин B1, B2, B3, B6 - RI-50%     
Витамин B12 - RI-16%   

RI - (от англ. език - Reference Intake) - целесъобразен банкет за средностатистически човек, приемащ 2000 калории дневно.

web: kayafoods.eu
fb: kayafoods
instagram: kayafoods
тел.: 087 613 0993
Източник: spisanie8.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР