България е най-бедната държава, но заради това не можем да

...
България е най-бедната държава, но заради това не можем да
Коментари Харесай

Николай Болтаджиев: Броят на болниците се определя от политиците



България е най-бедната страна, само че поради това не можем да забраним магазините и заведенията за хранене. Тогава по какъв начин ще забраним основаването на нови лечебни заведения? Това попита Николай Болтаджиев, ръководител на Националното съдружие на частните лечебни заведения в ефира на Нова телевизия.

Той попита още какъв брой са дружно държавните и частните лечебни заведения в България? И отговори - над 300. В Дания са по-малко от 200, стана ясно от думите му.

Болтаджиев съобщи, че броят на лечебните заведения се дефинира от политиците. Част от тях са санаториуми, в които се върви с карта от Национален осигурителен институт. „ Очните клиники бяха принудени да се записват като клиники и в този момент са над 40. Никъде в света броят на лечебните заведения не е индикатор. Такъв е броят на леглата, а ние по него сме на средноевропейско равнище. Всичко това касае пациента и правото му на избор и на ново лекуване “, уточни той.

Депутатът от Българска социалистическа партия проф. Георги Михайлов посочи, че България е на второ място в Европа по брой на леглата в лечебните заведения. „ По-важното е това, че по метода, по който се правеше до в този момент лечебните заведения в България бяха съсредоточени в градове, където не дават отговор на потребностите на пациентите “.

Представителят на ГЕРБ бе безапелационен, че те няма да поддържат предлагането на Българска социалистическа партия да не се дава лиценз на новите лечебни заведения, тъй като го намираме за противоконституционно.

„ Едва ли има някой разумен човек, че пациентът няма право да има достъп до качествено опазване на здравето, добави Михайлов.

Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР