България е на трето място по най-ниски данъци и такси

...
България е на трето място по най-ниски данъци и такси
Коментари Харесай

Три държави от ЕС плащат най-ниските данъци върху цената на газа

България е на трето място по най-ниски налози и такси върху цената на природния газ в Европа, сочат данните на Евростат за първото полугодие на 2021 година. Най-ниски са спомагателните такси върху цената на газа в Румъния (2,9% от цената), следвана от Полша (3,6%) и България (4,4%). Според данните в Нидерландия обстановката е изцяло друга, защото там малко над 50% от цената на газа се образува от спомагателните налози и такси.

Най-скъпият газ заплащат фирмите във Финландия - близо два пъти повече от междинното за Европейски Съюз, или 0,06 евро за киловатчас. Висока е цената още и за бизнеса в Нидерландия (0,04 евро) и Франция (0,034 евро). Най-евтин е газът за промишлеността в Белгия - 0,022 евро за киловатчас.

При газа за бита цената е по-висока и доближава 0,063 евро за киловатчас в Европейски Съюз. Само в три (Дания, Германия и Люксембург) от 23-те страни, които дават данни за цената, се записва растеж на цената в първите шест месеца на годината. Кипър, Малта и Финландия не дават данни за цената на газа за бита.

От данните е видно, че през първото полугодие най-съществено понижение на цената на газа за бита регистрират Литва (-22,7%), Словакия (-10%) и Полша (-9%).В Дания газът за семействата е поскъпнал с съвсем 19%, а в Германия - с 8,4% още преди началото на енергийната рецесия, обхванала Европейски Съюз в края на лятото. Причината за повишаването на газа в Германия през следения интервал е покачването на таксите върху цената.

Най-скъп газ заплащат семействата в Нидерландия (0,096 евро). Страната има локален рандеман, само че цената е натоварена с голям брой налози и такси - общо съвсем 64% от крайната цена на газа за бита се образува от тези спомагателни тежести. А най-евтин е газът за бита в Литва (0,028 евро). Цената на газа за семействата в България е 0,368 евро за киловатчас, е видно още от данните на Евростат.

В момента на водещия европейски газов хъб цената е 87 евро за мегаватчас. Това е с 8 евро по-малко спрямо търговията на 18 ноември, когато беше малко над 95 евро за мегаватчас. В началото на днешния ден цената за мегаватчас се намали до малко над 83 евро, само че след това доближи 87 евро, съобщи Българска телеграфна агенция.

Най-висока цена на хъба TTF през последните три месеца е записана на 5 октомври, когато цената за мегаватчас беше над 116 евро. След това стартира последователно намаляване. За предходната седмица най-високата цена беше на 17 и 18 ноември, когато нивото надвиши 95 евро за мегаватчас. Поскъпването на синьото гориво в края на предходната седмица бе обвързвано с отлагането на процедурата по утвърждение на " Северен поток 2 " в Германия. Това ускори терзанията дали в Европа ще има задоволително природен газ тази зима.

Вчера газовата борса в България - " Газов хъб Балкан ", затвори в сегмент " в границите на деня " с цена от 117 лв. за мегаватчас при продадени 1000 мегаватчаса природен газ за деня. В сегмент " ден напред " природният газ с ден за доставка за неделя се продаваше на 165,44 лв. за мегаватчас. За през днешния ден няма продадени количества природен газ. Днес ще се организира вторият търг по Програмата за освобождение на газ за 2022 година на платформата за търговия на " Газов хъб Балкан ". " Булгаргаз " дефинира начална цена за днешните търгове от 94,61 лв. за мегаватчас.

 
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР