България е на първо място в Европа по тютюнопушене сред

...
България е на първо място в Европа по тютюнопушене сред
Коментари Харесай

България е на първо място в Европа по тютюнопушене сред 11 и 15-годишните деца

България е преди всичко в Европа по тютюнопушене измежду 11 и 15-годишните деца и на второ място при 13-годишните.Това демонстрира изследване на Световната здравна организация в 45 страни на Стария континент, оповестено в Световния ден без тютюнопушене, който означаваме всяка година на 31 май по самодейност на СЗО.

Според друго проучване - на Фондация “БлуЛинк” - към 1 май жертвите на пушенето в България и в международен мащаб са доста повече от жертвите на Covid-19.

26 на 100 от 11-годишните у нас пушат. Същата е картината при 15-годишните момчета. Момичетата на 15 години с този недостатък са 38 на 100, заяви доктор Михаил Околийски, представител на офиса на СЗО за България. "България е неповторима страна с това, че девойките пушат повече от момчетата, което съгласно СЗО е проблем от националната сигурност, тъй като визира директно демографското развиване на страната ", разяснява той.

Във връзка с тази тревожна статистика: "Българското държавно управление би трябвало да забрани всевъзможни форми на реклама, промотиране и спонсорство на тютюневите произведения ", предложи доктор Околийски.

Необходимо е и въвеждане на здравно обучение за децата в учебна и предучилищна възраст, считат още специалистите и предлагат "още от септември месец да бъдат въведени тези уроци ".

И още: световната зараза от тютюнопушенето погубва повече човешки животи от Covid-19, демонстрира относително изследване на “БлуЛинк”. Христо Иванов от фондацията заяви, че за 6 месеца тютюнопушенето у нас убива над 11 000 индивида, а към 1 май в България бяха регистирани 68 смъртни случая от Covid-19. "По света 3 милиона и половина индивида умират всяка година от тютюнопушене. Докато още веднъж към 1 май 224 172 индивида са починали от Covid-19 ", добави той.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР