България е на първо място по тютюнопушене в Европа, като

...
България е на първо място по тютюнопушене в Европа, като
Коментари Харесай

Първи сме по тютюнопушене в Европа

България е преди всичко по тютюнопушене в Европа, като страната ни към този момент е надминала даже Гърция, която до неотдавна беше първа. Това сподели доктор Гергана Гешанова - ръководител на „ Коалиция за живот без тютюнев пушек “, заяви Българска телеграфна агенция. Тя дружно доктор Маша Гавраилова – ръководител на Сдружение " България без пушек ", и Павел Антонов, PhD от фондация " БлуЛинк ", стартират гражданска задача за ангажиране на политическите сили с проблемите, провокирани от използването на тютюневи и свързани с тях произведения в България.

В рамките на задачата доброволци и членове на екипа на Коалицията за живот без тютюнев пушек ще посетят щабовете на претендентите за народни представители и ще ги срещнат с настояванията на гражданското общество за противопоставяне на тютюнопушенето.

Гергана Гешанова напомни, че страната ни е преди всичко по смъртност в Европа. Населението ни застарява и никой не учи младежите по какъв начин да живеят здравословно, тъй че да не се разболяват, уточни тя. Гешанова сигнализира, че една четвърт от 16-годишните младежи пушат. България още през 2006 година е подписала, дружно с още над 180 страни, Рамковата спогодба за надзор на тютюна. Оттогава са минали 16 години и страната ни от дълго време е трябвало да приложи всичко по тази спогодба. Ние обаче вършим единствено това, което Европейски Съюз ни притиска да свършим във връзка с тютюнопушенето, сподели Гешанова. Няма самодейност и блян страната да направи нещо, с цел да усъвършенства здравословното положение на хората в България, установи тя дружно със своите сътрудници. Те упорстват България да си извърши отговорностите по Рамковата спогодба. Затова и екипът на гражданската задача към този момент се среща с представители на политическите сили, които се борят да влязат в Народното събрание. Повечето от партиите са заложили в стратегиите си ограничения, свързани със опазването на здравето и тютюнопушенето, само че от организациите за битка с този недостатък имат няколко значими претенции.

Не сме създали съвсем нищо и за прекъсването на външната реклама на тютюневи произведения. „ Нашата страна е от останалите 3-4 страни в Европа с билбордове на тютюневи произведения. Законът у нас го позволява, а това би трябвало да се промени незабавно, считат лекарите. Все още в магазините тютюневите произведения са изложени на видно място, най-често зад касата, което на запад не е по този начин, тъй като хората се подсещат да си закупят цигари или други произведения от тютюн. Поставянето на реклами на видно място е неприемливо, в случай че ние държим на здравето на нацията си “, разяснява доктор Гешанова.

Според нея и сътрудниците й би трябвало да се забрани спонсорството на фирмите за тютюневи произведения. Никъде на запад не се популяризира в какви дела и акции вземат участие фирмите за тютюневите произведения. По публични данни продуктите, които тези компании оферират на пазара, убиват половината от своите ползватели.

Не на последно място експертите упорстват за увеличение на акциза върху тютюневите произведения, което е мощен фактор за ограничението на тютюнопушенето. Увеличи ли се цената на цигарите, първо по-уязвимата част от популацията ще реши да не пуши, уточни Гергана Гешанова.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР