България е на първо място по стоки менте в Европейския

...
България е на първо място по стоки менте в Европейския
Коментари Харесай

„Чети етикета“: Кои са най-често фалшифицираните стоки?

България е преди всичко по артикули менте в Европейския съюз. Най-подведени като консуматори се усещат българите – 19% считат, че купуват подправени артикули, демонстрира отчет на Службата на Европейски Съюз за интелектуална благосъстоятелност.

Един на всеки 10 европейци споделя, че е бил измамен да купи подправени артикули.

След нас са Румъния и Унгария. За съпоставяне в Швеция и Дания потребителите са много по-внимателни, когато пазарят.

В проучването са обхванати артикули от всички браншове – козметика, играчки, вино и питиета, електроника, облекло и даже пестициди.

Подправените артикули са 6,8% от вноса в Европа. А цената им се равнява на 121 милиарда евро.

На митническите пунктове хващаме огромни количества артикули, които са фалшификат, разгласи в рубриката „ Чети етикета “ Гергана Чешмеджиева, основен специалист в Агенция „ Митници “. Най-често – на границата ни с Турция.

За 2020 година са хванати към 2 млн. продукта на артикули менте и съвсем цялото количество е унищожено.

Най-често тези артикули идват от Турция, Обединените арабски емирства, Хонконг и Китай. Това е наклонност от години наред, посочи Чешмеджиева.

Най-често фалшификатите са облекла, обувки и детски артикули. При детските артикули става въпрос главно за облекла и грачки, само че има и иззети близалки, не поради наличието на продукта обаче, а поради карнинките.

В 50% от случаите стоките са били предопределени за вътрешния ни пазар, а другите са прекосявали пренос – за страни от Европейски Съюз или за трети страни.

Имаме сигнали за такива артикули, стигнали до потребителите, само че не са преобладаваща част от жалбите, сподели ръководителят на, Комисия за отбрана на потребителите (КЗП) Димитър Маргаритов.

Според него е значим и въпросът до каква степен българския консуматор е податлив с ясно схващане да си купи стока менте.

Той предизвести, че тези артикули носят и риск за здравето, като най-опасни са фалшификатите на козметика и на хранителни добавки. Маргаритов подсети, че един от методите да се дефинира дали една стока е менте е цената – тя нормално е много-по0ниско от тази на оригинала.

Председателят на КЗП прикани хората деликатно да гледат етикетите и да се възползват от правото на отвод при извършване на покупки онлайн.

Гледайте повече във видеото!
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР