България е на 81-во място по щастие в света, като

...
България е на 81-во място по щастие в света, като
Коментари Харесай

България е на 81-во място по щастие в света, скандинавските страни отново са на върха

България е на 81-во място по благополучие в света, като усъвършенства с четири позиции представянето си по отношение на предходната година в проучването на Мрежата на Организация на обединените нации за решения за стабилно развиване, което обгръща 143 страни. Класирането обаче въпреки всичко значи, че българите са измежду най-нещастните европейци - от страните в Европа след България са единствено Северна Македония (84-о място), Албания (87-о), Турция (98-о) и Украйна (105-о).

 

Заради растящото злощастие измежду по-младите хора Съединени американски щати и някои огромни западноевропейски страни отстъпват в международния показател на щастието, а скандинавските страни резервират водещите си позиции, написа Ройтерс.

Ежегодният Доклад за щастието в света, оповестен за първи път през 2012 година, с цел да поддържа задачите на Организация на обединените нации за стабилно развиване, се основава на данни от американската компания за пазарни изследвания Gallup, оценени от международен екип, който в този момент е управителен от Оксфордския университет.

 

Хора от 143 страни и територии са били помолени да оценят живота си по канара от нула до 10, като 10 е допустимо най-хубавият живот. Резултатите от последните три години са осреднени за задачите на класацията.

 

Финландия остава преди всичко със междинна оценка от 7,7 точки, следвана от Дания, Исландия и Швеция, а Афганистан и Ливан са на последните две места с оценка от надлежно 1,7 точки и 2,7 точки.

 

В по-широк проект класацията е обвързвана ненапълно с просперитета на страните, само че други фактори като дълготрайност на живота, обществени връзки, персонална независимост и корупция също въздействат върху оценките на обособените хора.

 

Съединени американски щати изпадат от топ 20 за първи път, като заемат 23-о място по отношение на 15-о предходната година поради огромния спад в чувството за богатство на американците на възраст под 30 години, сочи отчетът.

 

Макар че международна ранглиста на щастието на хора от 60 години нагоре би сложила Съединени американски щати на 10-о място, единствено оценките на хората под 30 години изпраща страната едвам на 62-а позиция.

 

Резултатите опонират на множеството предходни проучвания за благосъстоянието, съгласно които щастието е най-голямо в детството и при започване на юношеството, след което понижава до най-ниското си равнище на междинна възраст и още веднъж пораства към възрастта за пенсиониране.

 

„ Младежите, изключително в Северна Америка, минават през рецесия на междинната възраст през днешния ден “, разяснява Ян-Емануел Де Нев, учител по стопанска система от Оксфордския университет и един от редакторите на отчета.

 

Хората от поколението Y (родените сред 1980 и 2000 година – бел. ред.) и по-младите възрастови групи в Северна Америка е доста по-вероятно от по-възрастните групи да оповестяват за самотност.

 

Но Де Нев споделя, че редица фактори евентуално намаляват щастието на младежите, в това число засилена поляризация по проблеми от публично значение, негативни аспекти на обществените мрежи и икономическо неравноправие, поради което за младежите е по-трудно да си разрешат лично жилище, в сравнение с преди.

 

Макар че явлението е най-силно изразено в Съединени американски щати, възрастовата разлика в благосъстоянието е необятна и в Канада и Япония и в по-малка степен във Франция, Германия и Англия, които също отстъпват в класацията тази година.

 

За сметка на това доста от страните с най-голямо възстановяване в благосъстоянието са някогашни комунистически страни в Централна и Източна Европа. Там, за разлика от по-богатите страни, младежите оповестяват за доста по-добро качество на живота от по-възрастните, което постоянно е еднообразно или по-добро от това в Западна Европа.

 

„ Словения, Чехия и Литва се придвижват в топ 20 и това се дължи напълно на младите им хора “, споделя Де Нев.

 

Разликата се вижда и в България - в случай че се вземат отговорите единствено на най-младите хора, страната ни би била на 40-о място, само че с отговорите единствено на най-възрастните тя отива чак на 90-о.

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР