България е на 45-о място в най-авторитетното проучване, което измерва

...
България е на 45-о място в най-авторитетното проучване, което измерва
Коментари Харесай

България се изкачи до 45-о място по щедрост в света

България е на 45-о място в най-авторитетното изследване, което мери щедростта в 114 страни, регистрирано от Световния дарителски показател на КАФ 2021 (CAF World Giving Index 2021).

България бележи персонален връх с дарителски показател 37% и като се изкачва от дъното на таблицата.През 2018 година страната ни беше на 126-о място от 146 страни, а през 2017-а – на 127-о място от 139 страни.

През 2020 година 64% от българските жители са помогнали на чужд, 34% са дарили пари, а 12% са били доброволци.

За изтеклата сложна година имаме скок и по трите индикатора, формиращи класацията, посочи пред Радио София Елица Баракова -изпълнителен шеф на BCause.

Заплахата от пандемията се отрази на взаимопомощта и солидарността и в международен мащаб. Около 3 милиарда души по някакъв метод са помагали на чужд. По отношение на доброволчеството е имало компликации и по тази причина там необикновен растеж няма.

Класацията е мотив за горделивост и това е отражение на присъщата реакция при рецесии и бедствия, означи Красимира Величкова, шеф на Българския дарителски конгрес (БДФ). По думите й хубавото е, че у българина се разсъни възприятието за съпричастност и вълната от акции и образци продължи дълго време.

Неправителствените организации не попаднаха в обсега на стратегиите за държавни помощи и все пак активността им беше забележима и основна. Въпреки това страната можеше да се възползва от структурите и връзките на тези организации, с цел да усили успеваемостта на своите дейности в рецесията, а не го направи.

Според експертите хората, които вършат политиките и законите, към момента недооценяват доброволчеството като социална полза и опция за оказване на поддръжка – те би трябвало да положат старания да се регламентират правила, които биха защитили и двете страни.

През 2020 година наблюдавахме превръщане на трендовете за отразяване на доброволчеството и дарителството в медиите, акцентира Елена Матеева, изпълнителен шеф на БДВО . За това принос имаха и съсловни организации, свързани с връзките, които направиха особено послание към Съвет за електронни медии и електронните медии.

Хората осъзнаха, че дарителството не е еднократен акт, даже абсурдът с „ Хелп карма “ не повлия и не спря даренията.

Чуйте диалозите на Катя Василева с Елица Баракова, Красимира Величкова и Елена Матеева.



Елица Баракова и Красимира Величкова
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР