България е на 11 място в класацията с общо 20

...
България е на 11 място в класацията с общо 20
Коментари Харесай

Проучване: Наредихме се сред най-опасните за журналисти държави в Европа

България е на 11 място в класацията с общо 20 страни в Европа, в които работата на публицистите е избрана като най-опасна. Това сочи годишният отчет на „ Репортери без граници “ (RSF), представен от БГНЕС.

В България и 9 други европейски страни има по 1 ликвидиране за 20 години. На други места в Европа Турция е класирана на трето място по заплаха с 9 убити публицисти за две десетилетия, следвана от Франция с 8 „ вследствие на всеобщото ликвидиране в сатиричния седмичник „ Шарли ебдо “ в Париж през 2015 година “ Сред страните на Балканите са и Хърватия и Гърция с по 2 убийства и Косово с 1.

През последните 20 година в света са били убити 1668 публицисти - приблизително по над 80 на година. Двете десетилетия сред 2003 година и 2022 година са били „ изключително смъртоносни десетилетия за тези, които са в работа на правото на информация “, обявиха основаните в Париж деятели за медийни права. „ Зад цифрите стоят лицата, личностите, геният и ангажираността на тези, които са платили с живота си за събирането на информация, търсенето на истината и пристрастеността си към публицистиката “, съобщи генералният секретар на RSF Кристоф Делоар. По думите му краят на тази година е подобаващ миг да им отдадем респект и да молим за цялостно ценене на сигурността на публицистите, където и да работят и да свидетелстват за действителностите по света.

През последните две десетилетия 80% от смъртните случаи в медиите са станали в 15 страни. Ирак и Сирия са най-опасните страни за работа като публицист, в които през последните 20 години са убити общо 578 публицисти, или повече от една трета от общия брой в света. Следват ги Мексико (125 убити), Филипините (107), Пакистан (93), Афганистан (81) и Сомалия (78).

„ Най-мрачните години “ са били 2012 и 2013 година, „ дължащи се значително на войната в Сирия “. През 2012 година са осъществени 144 убийства, а през идната година - 142, се споделя в отчета. Този пик е „ последван от еволюционен спад, а по-късно от 2019 година нататък - от исторически ниски стойности “.

През 2022 година смъртните случаи още веднъж се усилват, частично поради войната в Украйна. Досега през тази година 58 публицисти са били убити при осъществяване на служебните си отговорности, което е повече от 51 през 2021 година 8 публицисти са убити в Украйна, откогато Русия нахлу през февруари. За съпоставяне, през предходните 19 години там са починали общо 12 представители на медиите. Понастоящем Украйна е най-опасната страна в Европа за медиите след самата Русия, където през последните 20 години са убити 25 публицисти. „ Откакто (президентът) Владимир Путин пое властта, в Русия се следят систематични офанзиви против свободата на печата - в това число смъртоносни, както RSF неведнъж е съобщавала. Сред тях е и шумното ликвидиране на Анна Политковская на 7 октомври 2006 година “, съобщи правозащитната организация.

През последните две десетилетия повече публицисти са били убити в „ зони на мир “, в сравнение с в „ зони на война “, в множеството случаи тъй като са разследвали проведена престъпност и корупция, демонстрира още отчетът. Почти 1/2 от убийствата на публицисти са осъществени в Северна и Южна Америка, като доста от тях са в Мексико, Бразилия, Колумбия и Хондурас. С 47.4% от убитите публицисти през 2022 година Америка през днешния ден явно е най-опасният континент в света за медиите, което оправдава използването на характерни политики за отбрана. Въпреки че доста повече публицисти мъже (над 95%) са били убити във военни зони или при други условия, в сравнение с техните сътрудници дами, последните не са били пощадени. През последните 20 година са убити общо 81 дами публицисти - 4.86% от общия брой жертви в медиите.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР