България е много важен член на Европейския съюз. Лично ви

...
България е много важен член на Европейския съюз. Лично ви
Коментари Харесай

Борисов пред Фон дер Лайен: Западът е длъжен да инвестира много пари в региона

България е доста значим член на Европейския съюз. Лично ви благодаря за поддръжката за избора ми за ръководител на Европейската комисия. През последните седмици беседвам с претендентите за съставяне на колегиума на Европейска комисия. Това съобщи новоизбраният ръководител на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен, която идва на посещаване в България, на взаимна конференция с премиера Бойко Борисов. Визитата е част от консултациите, които първата жена, определена за началник на Европейска комисия, организира с водачите на страните членки на Европейски Съюз преди представянето на цялостния състав на новата Комисия за утвърждение пред Екологичен потенциал.

„ С голям интерес ще изслушам какви са вашите цели и вашите упования. В Европа можем да успеем единствено в случай че обединим напъните си, по тази причина е значимо да се реализира баланс. Изправени сме пред големи провокации – дигитализацията, демографските промени, сигурността и измененията в климата. Затова общността би трябвало да влага в цифровизация, обучение, проучвания и нововъведения. Виждам какъв брой огромни са вложенията в университетите и учебните заведения у вас, в заплатите на учителите. Виждам, че стопанската система има растеж. Това е една страна, която просперира, подготвена за бъдещето, за вложения в младежите и в иновациите”, съобщи Фон дер Лайен.

Бъдещият ръководител на Европейска комисия похвали стопанската система ни и акцентира, че има най-голям растеж на Брутният вътрешен продукт за всички времена, че имаме достижения във връзка с заетостта, както и бюджетен остатък.

"Очаквам с неспокойствие да работим отсега нататък в доста положително съдействие, Бойко, и с българския комисар! ", сподели тя и добави, че през последните седмици е разговаряла за претендентите за еврокомисари. „ Тук съм, с цел да чувам доста деликатно какви са вашите цели и упования. В Европа можем да успеем единствено, в случай че обединим напъните си “, сподели Фон дер Лайен.

Премиерът Борисов съобщи, че България е спазила условието на Европейски Съюз за номинирането на жена на председателския пост на Европейска комисия, с цел да бъде реализиран баланс на половете на високите постове на Евросъюза. Той посъветва, че като се подреждат дирекциите, не трябва да се спекулира с ресори.

"Много хубаво си схванала (Урсула фон дер Лайен, б.р.) целите на нашето държавно управление и на драго сърце бихме работили за него. Важна е освен дигитализацията, само че и са значими хората. Страните от Централна и Източна Европа имат голям капацитет. Много "мозъци " или хора от всички страни от някогашния социалистически лагер и от Балканите отидоха да работят на Запад. Сега Западът е задължен да влага доста пари, с цел да повишим още веднъж квалификацията, конкурентоспособността на страните от ЦИЕ и Балканите. Ще си приказваме. В Европа важи правилото "Докато всичко не е контрактувано, нищо не е контрактувано ". Когато подреждаш ресорите, дирекциите и парите, не на последно място не трябва да се спекулира с ресори и с това какво сме се договорили и какво желаеме ", сподели още Борисов.

Той разяснява пред гостенката си, че в съпоставяне със Съединени американски щати и Китай, в Европа сме на дъното, по тази причина би трябвало да се влагат доста пари. Борисов разяснява и миграцията: „ Българите не помниха какво е да има мигранти по улиците, с помощта на напъните, които поставяме с нашите служби, граничари, Фронтекс, както и с дипломацията, която имаме със прилежаща Турция”.

Премиерът сподели още, че още не се знае Англия дали ще има собствен еврокомисар. Той направи сравнението в послание към медиите: "Ако в България затворят Народното събрание, както направи Борис Джонсън, представяте ли си какво ще пишете вие? Каква тирания! То ще бъде знамение ", сподели Борисов.

След конференцията Борисов и Фон дер Лайен имат работна среща в Министерския съвет, на която разискват разнообразни тематики от европейския дневен ред и от международната политика.

Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР