България е изпратила специално писмо до Еврогрупата (бел. ред. –

...
България е изпратила специално писмо до Еврогрупата (бел. ред. –
Коментари Харесай

България обещала мерки за укрепване на банковия сектор с цел влизане в еврозоната

България е изпратила особено писмо до Еврогрупата (бел. ред. – организацията на финансовите министри на еврозоната) и ЕЦБ, в което е поела спомагателни задължения за подсилване на банковия си бранш като претекст за влизане в чакалнята на еврозоната (ERM II). Това заяви авторитетната новинарска организация Reuters.

Не е ясно какви тъкмо са новите задължения , само че дипломати от Еврогрупата разясняват, че новото писмо е " положителен знак ". А съгласно БНР е допустимо скоро страната ни да получи дата за присъединение към ERM II. Оценката на новите задължения обаче можела да отнеме над една година и едвам по-късно, в случай че е позитивна, България може да влезе в ERM II .

" Получихме писмо от българските управляващи с задължения за твърдото им желание да влязат в ERM-II и в Банковия съюз ", сподели представител на ръководителя на Еврогрупата Марио Сентено.

Няма юридическо условие за страните, които желаят да влязат в еврозоната, да бъдат и членове на Банковия съюз, само че особено във връзка с България такова искане беше сложено, въпреки че страната ни покрива номиналните критерии за влизане във валутния съюз – под 3% недостиг от Брутният вътрешен продукт, под 60% дълг от Брутният вътрешен продукт и междинната инфлация за еврозоната. Членовете на Банковия съюз на процедура предават суверенитет на ЕЦБ във връзка с надзора на финансовия си бранш и особено на банките.

Първоначално министър председателят Бойко Борисов твърдо съобщи, че България първо ще влезе в чакалнята на еврозоната и едвам тогава – в Банковия съюз. След това тонът се промени и Борисов заприказва за по едно и също време влизане в двете организации. А в този момент европейски дипломати разясняват, че България е един тип " морско свинче " що се отнася до налагането на сякаш неофициалния аршин за влизане в еврозоната – влизане и в Банковия съюз.

В четвъртък, 12 юли, следва среща на Еврогрупата с ЕЦБ. На нея ще участват и български представители, като ще се дискутират идващите стъпки на България по пътя към еврозоната.

Редактор: Деница Райкова
Източник: expert.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР