България е изпълнила 22 условия, нужни за получаването на първия

...
България е изпълнила 22 условия, нужни за получаването на първия
Коментари Харесай

Първите 2,7 млрд. по Плана за възстановяване идват до края на годината

България е изпълнила 22 условия, нужни за приемането на първия транш по Плана за възобновяване и резистентност. В резултат на това, до края на годината страната ни ще получи 2,7 милиарда лв., съобщи в изявление за „ Нова телевизия “ служебният вицепремиер по ръководство на европейските фондове Атанас Пеканов.

По думите му обаче второто заплащане ще бъде най-трудният и основен стадий. То включва осъществяването на 66 ограничения, 22 от които изискват законодателни промени. Най-много от тях са свързани с върховенството на закона.

Ако въпреки всичко страната ни успее да ги извърши, можем да чакаме още 1,4 милиарда лв..

Служебният министър напомни, че Планът за възобновяване и резистентност, подписан от последния постоянен кабинет, допуска България да понижи с 40% нездравословните излъчвания от бранш енергетика до 2026 година Според него обаче актуалната обстановка с цените на електрическата енергия изпразват от финансов смисъл дейности в тази посока. Попитан дали това ще докара до налагане на санкции, той беше безапелационен, че такива механизми към момента не са обсъждани, като подчертава, че чака доста европейски страни в последна сметка да изискат преразглеждане на някои условия.

По отношение на присъединението на България към еврозоната вицепремиерът съобщи, че целевата дата остава 1 януари 2024 година, защото моментът не е подобаващ да се бавим навръх финалната права.

 
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР