България е имала предпоставка за добра политическа година заради председателството

...
България е имала предпоставка за добра политическа година заради председателството
Коментари Харесай

Политологът Даниел Смилов: Серия от лобистки закони натрупаха напрежение в обществото

България е имала причина за добра политическа година поради председателството на Съвета на Европейски Съюз, само че есенният политически сезон е бил кондензиран със кавги. Така заключи изтичащата година политологът Даниел Смилов. По думите му има насъбрано напрежение в обществото поради серия от лобистки закони, които са основали усещане за договорености в обединението.
„ През последните 10 години, главните политики в страната се дефинират от ГЕРБ в една скрита коалиция с Движение за права и свободи – това са данъчните закони и политики, обвързваните със правосъдната промяна и КТБ. Тази скрита коалиция има потребност от камуфлаж. В предния мандат, част от Реформаторския блок изпълняваше тази роля, в този мандат са патриотите. За скрития сътрудник Движение за права и свободи е по-изгодно, когато другите два са в по-слаба позиция – всяка рецесия в обединението ускорява неговите варианти. Видяхме образно по какъв начин Движение за права и свободи калкулира дали да остави тази коалиция или да поеме курс към нови избори. Цялото това люлеене на лодката мазета в поредност от скандали”, разяснява още Смилов.
Социологът Кольо Колев се съгласи, че Движение за права и свободи са сътрудник на всяка власт, само че добави и че са съпротива, когато не са съгласни с нещо. „ Те играят играта много вярно, грамотно, само че на тях не може да се разчита. Затова всеки, който тръгне да играе с тях би трябвало да внимава. Коалицията има 122 депутати, партията на господин Доган има голяма власт и сила”, сподели Колев.
Смилов съобщи, че концепцията на почетният ръководител на Движение за права и свободи за програмен кабинет е тип напън върху обединението. „ Аз прочетох думите на Доган като събаряне на цялостната бойна подготвеност, тъй като не беше разгласен курс към нови избори. Програмният кабинет е глътка въздух за държавното управление и опасност какво може да се случи, в случай че ползите на придвижването не бъдат удовлетворени”, уточни политологът.
Министерските оставки след нещастието в Своге, където починаха 20 души, са били закъснели и не са били свързани с съответния случай, съгласно социолога. Колев добави, че те са били опит за промяна на караула и разпределяне на напрежението, само че не са постигнали резултат.
„ Общественото напрежение се трупаше през цялата година поради поредицата от кавги – частната охранителна активност, опитът за ликвидиране на дребните бензиностанции, картелът на превозвачите, Законът Домусчиев, Законът за вторичното плячкосване на КТБ, Търговския указател, майките бяха капака. Всичко приключи със скандал, който граничи с национално изменничество – изборът на F-16. Един нарисуван аероплан, който не дава отговор на процедурата за държавна поръчка”, уточни Колев.
Политологът съобщи, че през първата половина на годината Обединени патриоти са били приглушени поради европредседателството и са почнали да губят рейтинг.
„ През втората половина имахме експлоадиране от тяхна страна – доста медийно време, това е позициониране от тяхна страна за идващите избори. Те търсят ниши, тъй като виждат, че като дребен сътрудник на ГЕРБ, доверието в тях ерозира”, сподели Смилов.
Кольо Колев беше безапелационен, че ръководещата коалиция не е постоянна, тъй като тлее публично напрежение подбудено от ниският стандарт на живот и непрекъснато увеличаващите се налози и такси.
„ Бъркат ни в джоба, взимат ни от ден на ден, непрестанно бият тупаните какъв брой сме добре, а казусът с бедността става все по-голям. Близо 30% от хората не могат да си купят медикаментите, които лекарят им е предписал, 47% купуват единствено евтини храни. Представете си по какъв начин им звучи на тези хора, когато държавното управление се хвали”, сподели социологът.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР