България е готова да подкрепи увеличаването на вноските на страните-членки

...
България е готова да подкрепи увеличаването на вноските на страните-членки
Коментари Харесай

България е готова да внася 10% повече в бюджета на ЕС

България е подготвена да поддържа увеличението на вноските на страните-членки в бюджета на Европейския съюз, съобщи финансовият министър Владислав Горанов, представен от националната телевизия. Той е хазаин на Конференция на високо равнище в София за идната многогодишна финансова рамка на Съюза от 2020-2027 година. Държавите нетни-вносители и нетни-получатели на пари в Евросъюза са в спор, дали да се орежат разноските в бюджета поради Брекзит, който ще отвори дупка от към 15 милиарда евро годишно.

Според сметките, за България вероятно нарастване ще значи 10% повече пари, в сравнение с внасяме в този момент. По думите на Горанов, това нарастване е постижимо на фона на изгодите, които страната ни получава. Държавите нетни-вносители и нетни-получатели на пари в Евросъюза са в спор, дали да се орежат разноските в бюджета поради Брекзит, който ще отвори дупка от към 15 милиарда евро годишно в общия бюджет. Еврокомисията показа три сюжета за превъзмогване на дефицита, два от които плануват понижаване на средствата за кохезия, от които се употребява и България.

"За нас всички варианти да преодолеем новите провокации пред финансовата рамка са отворени. Споделяме позицията, изразена от някои от страни, че с оглед запазването на кохезионната политика и общата селскостопанска политика, може да се наложи нарастване на вноските, в този смисъл ние сме подготвени да подкрепим едно сходно решение. Не сме правили някакви прецизни изчисления, само че това, което се разяснява като нарастване с към 10% е постижимо за нашия бюджет на фона на изгодите, които получаваме ", съобщи Владислав Горанов.

"Ще дам всичко от себе си да убедя страните-членки, че би трябвало да дадат повече за общия бюджет. Да, някои разноски може да се орежат, само че след Брекзит опцията за финансиране посредством съкращения на разноските би увредило кохезионната политика, би навредило на селскостопанската политика, би имало отрицателен резултат изключително върху страните-членки. България се оправя доста добре. България е впечатляваща страна, само че ще се нуждае от финансова поддръжка и кохезионни стратегии най-малко до края на идващото десетилетие. Това значи до края на 2030 година най-малко ", сподели Гюнтер Йотингер, еврокомисар по бюджет и човешки запаси.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР