„България е феномен. Въпреки слабите нива на ваксинация, бележим огромен

...
„България е феномен. Въпреки слабите нива на ваксинация, бележим огромен
Коментари Харесай

Петър Витанов: Българският туризъм се възстановява бързо, но ваксинацията трябва да е приоритет, за да няма ново затваряне

„ България е феномен. Въпреки слабите равнища на имунизация, бележим голям растеж на туристите. Имахме шанс с ниските равнища на заболеваемост през летните месеци, само че в последните дни индикаторите непрекъснато порастват, тъй че тематиката не би трябвало да бъде подценявана “, разяснява Витанов.

Петър Витанов цитира и данните на Министерството на туризма, съгласно които сега има растеж на туристите от 80%, на фона на спад на чартърните полети от над 60%. От друга страна браншът се оказа неопитен за провокации като това да има задоволително места за паркиране или свободни чадъри.

„ Курортите са цялостни, като в тях има и доста българи. Затворените граници, условията за документи и други спънки, основани от Ковид-19 накараха част от сънародниците ни да преоткрият България. Важно е обаче те да останат тук и следващата година, както и да бъдат привлечени нови туристи, тъй като единствено по този начин може да нарастне брутният вътрешен артикул, основан от туристическата услуга “, разяснява още Витанов.

А взаимният отчет на Световната туристическа организация на Организация на обединените нации (UNWTO) и Конференцията по търговия и развиване (UNCTAD) откри, че неналичието на необятно публикувана имунизация води до възходящи стопански загуби. В страни с висок ритъм на имунизация икономическите загуби няма да бъдат толкоз високи, колкото в страни, където имунизацията е мудна или едвам почнала.

Спадът в туристическия бранш, породен от пандемията, може да докара до спад на световния вътрешен артикул през 2021 година в размери сред 1,7 и 2,4 трилиона $.

България би трябвало да употребява вакума, основан от епидемията, с цел да промени метода, по който прави туризъм, счита още Витанов.

„ Туризмът в дребните обитаеми места може да обхване над 90 общини. Това е отлична опция за България да разшири географията “, разяснява Витанов и добави, че междинната класа в Европа към този момент сменя своите желания.

„ Структурата на туризма се трансформира. Търси се различен вид услуга – лятната почивка и естественото 10-дневно летуване се заменя с преходи, спорт, рехабилитация, предпочитание за екологична почивка, търсене тук-там с висока надморска височина, чиста храна “, сподели още Витанов, съгласно който в България има голямо бъдеще пред СПА-туризма.

За контакт с Групата на Прогресивния алианс на социалистите и демократите в Екологичен потенциал:

.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР