България е част от политическо пространство, върху което Москва отдавна

...
България е част от политическо пространство, върху което Москва отдавна
Коментари Харесай

ИЗВЪНРЕДНО В ПИК TV! ГЕРБ с остра декларация: Радев веднага да свика КСНС за искането на Русия НАТО да се изтегли от страната ни! Москва отдавна няма нито контрол, нито влияние в България

" България е част от политическо пространство, върху което Москва от дълго време няма нито надзор, нито въздействие. Подобни провокации вършат още по-наложително Руската федерация да премисли сигналите на настъпателност, които излъчва към околния свят и да одобри апелите на всички страни от еввроатлантическото пространство за деескалация и за възпиране от политика на дрънчене на оръжие ".

Това съобщи Даниел Митов от ГЕРБ в декларация от името на групата, откакто Министерство на външните работи на Русия заяви, че съветските оферти за сигурност включват евакуиране на силите на НАТО от България, съобщи БГНЕС.

Парламентарната група на ГЕРБ-СДС изиска посредством прочетената декларация от трибуната на Народното събрание държавното управление и президентът неотложно да вземат ясна и недвусмислена позиция по съветските закани и държания.
свързани новини56806преди 2 часа
Опозицията настоя Румен Радев неотложно и изключително да свика КСНС по тематиката, а министърът на защитата да уведоми народните представители от Комисията по защита за позициите заемани досега и да показа проектите на държавното управление за обезпечаване на националната сигурност. ГЕРБ желаеха още държавното управление неотложно да включи в бюджета 2% от Брутният вътрешен продукт за националните отбранителни качества.

В миг на директни закани държавното управление да потърси и извоюва ясни послания от страна на съюзните ни, че сега на закани, НАТО стои зад полезностите си и уговорките си към България, сподели още Даниел Митов.

Ето какво се споделя в декларацията на ПГ на ГЕРБ-СДС:

Преди към месец Руската Федерация разгласява пакет неприемливи ултимативни претенции към НАТО. Най-съществените от тях, които засягат директно Република България, са настояванията НАТО да изтегли всичката си техника, личен състав и въоръжение до положението от 1997 година А второто условие бе – НАТО да спре своето по-нататъшно разширение, на практика лишавайки от право на избор суверенни страни като Украйна и Грузия, да избират независимо в какви съюзи да членуват. Подобни условия опонират на всевъзможни открити правила в актуалните междудържавни връзки. Стремежът на Русия е да отслаби НАТО и де факто да отстрани ефикасното участие в Aлианса на цяла Източна Европа. Тази Европа, която след рухването на Берлинската стена, безусловно „ избяга “ на Запад, с цел да не попадне още веднъж в лапите на империя, която към оня миг, а и в този момент, не предлага нищо друго, с изключение на остарели разбирания за интернационалните връзки.

Очевидно е, че руските имперски рефлекси умират мъчно, а уроците от Карибската рецесия от 60-те години на предишния век не са научени. В днешния свят няма метод да разпределяш зони на въздействие като в 19-и век и да потъпкваш волята на прилежащите народи. Българите сме суверенна нация и сами вземаме решения за гаранциите, от които се нуждае защитата на страната ни. Неприемливият съветски разказ приказва, че някой се заиграва с хипотези, които насочват вниманието на Северноатлантическият алианс непосредствено към член 5 от Вашингтонския контракт.

България е част от политическо пространство, върху чиито вътрешни решения Москва от дълго време няма нито надзор, нито въздействие. Подобни провокации вършат още по-наложително Руската федерация да премисли сигналите на настъпателност, които излъчва към околния свят и да одобри апелите на всички страни от Алианса за деескалация и за възпиране от политика на „ дрънчене на оръжие “.

Докато НАТО изрично отхвърляше съветските ултиматуми, българското държавно управление оглушително мълчеше. Днес, на нарочна конференция на съветското Министерство на външните работи, България бе упомената категорично като страна, от която НАТО на практика би трябвало да се изтегли. Българските институции още веднъж мълчат, а болшинството в Народното събрание не схваща смисъла на протичащото се и какъв проблем съставлява за българската национална сигурност. Междувременно министърът на защитата отива на антинатовски митинг.

Затова настояваме:

1. Правителството и президентът неотложно да заемат ясна и недвусмислена позиция по съветските закани и поведение;

2. Румен Радев неотложно да свика ексклузивен КСНС по горепосочените теми;

3. Да се свика незабавно съвещание на Комисията по защита, на която министърът на защитата да уведоми народните представители за позициите, заемани досега в НАТО по опасността от съветска военна експанзия в Украйна. И да показа дейностите и проектите на правителството;

4. Правителството неотложно да включи в Закона за държавния бюджет 2% от Брутният вътрешен продукт за националните ни отбранителни качества, без в тях да се включва „ по андрешковски “ мост над Дунав;

5. В миг на директни закани, държавното управление да потърси и извоюва ясни послания от страна на съдружниците ни, че в миг на директни закани и закани към страната ни, НАТО стои зад полезностите и уговорките си към България.
Източник: pik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР