България е 37-мата най-иновативна икономика в света според годишната класация

...
България е 37-мата най-иновативна икономика в света според годишната класация
Коментари Харесай

България се изкачи до 37-о място в света по иновативност на икономиката

България е 37-мата най-иновативна стопанска система в света съгласно годишната ранглиста на Световната организация за интелектуална благосъстоятелност, в която са включени 131 страни от целия свят. Сравнено с предходната година българската стопанска система се изкачва с 3 позиции нагоре.

Световната организация за интелектуална благосъстоятелност (СОИС) е една от 15-те профилирани организации на Организация на обединените нации и е основана през 1967 година Анализите на СОИС демонстрират, че българската стопанска система е по-иновативна от тази на редица други страни в Европейски Съюз, като да вземем за пример Полша, Словакия, Литва, Хърватия, Гърция, Румъния, а също на доста други богати страни с напредничави дълготрайни тактики за публично развиване като да вземем за пример Катар или страни, богати на запаси като Саудитска Арабия и Русия.

Според отчета в групата на страните с приход над междинния България е позиционирана като третата най-иновативна страна в света след Китай и Малайзия и преди Тайланд, Румъния, Русия, Черна гора, Турция, Мавриций и Сърбия. Ето за какво България е измежду страните с равнище на представянето над предстоящото за стандарта ни на развиване. Целият отчет може да бъде прочетен

В подробния отчет за страната ни като мощни страни на България са посочени няколко стопански условия. Това са ниска цена за редуциране на личен състав, екологична резистентност, висок дял на вложенията в нововъведения от чужбина,  висок брой запазени марки и индустриални дизайни на глава от популацията, висок дял на креативните услуги в общия размер на износа и генерични онлайн домейни на високо равнище.

Слабостите на България съгласно отчета са следните: неприятните условия за започване на бизнес, ниски равнища на междинните оценки по математика, липса на наличие на световни компании от бранша на развойната активност,  неефективно потребление на електрическа енергия, невисок дял на микрофинансирането, ниска стойност на пазарната капитализация на фондовата борса, ниска локална конкуренция.

Докладът демонстрира, че Швейцария и през 2020 година резервира лидерската си позиция измежду най-иновативните стопански системи в света, следвана от Швеция, Съединени американски щати, Англия и Нидерландия.

Индия продължава да бъде най-иновативната стопанска система в Централна и Южна Азия.

Други районни водачи в нововъведенията са Република Южна Африка, Чили, Израел и Сингапур.

Класацията се изготвя на основата на 80 индикатора, вариращи от обичайни ограничения като вложения в изследователска и развойна активност и интернационалните патенти и заявки за търговски марки до по-нови индикатори като основаване на приложения за мобилни телефони и високотехнологичен експорт.

" Най-големият риск е разноските и средствата за финансиране на нововъведенията да не се въртят, когато международната стопанска система страда от закъснение ", означи на виртуална конференция шефът на СОИС Франсис Гъри.

В дъното на класацията са Етиопия, Нигер, Мианма, Гвинея и Йемен.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР