България държи на три условия, за да вдигне ветото си

...
България държи на три условия, за да вдигне ветото си
Коментари Харесай

Останаха три условия за вдигане на ветото за РС Македония

България държи на три условия, с цел да вдигне ветото си над старта за договаряния на районен съд Македония с Европейския съюз. Премиерът Кирил Петков прие днес  еврокомисаря по разширението Оливер Вархеи (Унгария) и съобщи откакто го изпрати: " България има три ясни условия, с цел да имаме напредък по тематиката РСМ. Спазване на рамковата позиция, която беше призната от българския парламент, включване на българите в РСМ в конституцията на РСМ, с цел да могат техните права да са предпазени, и, трето, договорът за добросъседство да се извършва. Просто и ясно. "

Това не е ново и е индикатор за липса на прогрес. " Все още няма решение, което доста ни тревожи, тъй като не можем да продължим с процеса на присъединение ", разяснява комисарят Вархеи. " Очаквам към момента поддръжката на България и работим за това с всички тези диалози, които организирах тук в София, в подобен постоянен порядък и в Скопие, най-сетне европейската вероятност за РСМ ще се обясни и укрепи. Бихме желали да забележим реализирано съглашение през юни, по тази причина се срещам с премиера и с външния министър тази заран, ще се срещна и с президента ", добави Вархеи. 

Външната министърка Теодора Генчовска съобщи, че съществуват паметни мемоари за срещи на Кирил Петков с европейски дипломати по тематиката за Северна Македония, на които е обещавал скорошно повдигане на ветото. Пред bTV Генчовска разяснява, че записките са с гриф поверително и се пазят в министерството. На тези срещи е обсъждано по какъв начин да се заобиколи ветото на България за районен съд Македония.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР